Under hösten har 12-åriga Olle Cardell från Båstad varit borta en del från skolan. Det han gjort var att spela in en tv-serie för SVT i Malmö. Det nya barnprogrammet Kokobäng har premiär 3 januari och där är Olle en av huvudkaraktärerna.

Totalt var det runt 700 personer som sökte platserna till programmet. Olle gick snabbt vidare under uttagningarna.
– På sista audition i SVT-huset träffade jag min chef Oskar där jag fick spela in lite små filmsnuttar på prov. Det skulle visa min förmåga att improvisera, säger Olle.

Två långa veckor efter slutaudition kom beskedet. Olle fick rollen.

Programmet är skapat av Produktionsbolaget Rafflande! på uppdrag av SVT Barn. Producent Oskar Arleon föll för Olle under auditionen.
– Talangen Olle stack ut bland hundratals sökande barn redan med sin presentationsfilm och sedan på audition i tv-huset i Malmö. Det är inte ofta man blir ”starstruck” av att träffa någon som man aldrig träffat eller vet så mycket om, men så var det för mig när Olle presenterade sig. I hans audition imponerade han med stor improvisationsförmåga, humor och en självklarhet i sitt spel, berättar Oskar.

I april spelade de in pilotprogrammet. Det gick hem hos cheferna på SVT, programmet skulle bli verklighet. Inspelningarna på lokstallarna i Malmö pågick sedan från september till november.
– I början var det inspelning en dag i veckan men mot slutet kunde det vara fler inspelningsdagar i veckan och mot slutet hela veckor, förklarar Olle.


Från inspelningen av Kokobäng. Foto: Privat.

Kokobäng handlar om sju kompisar, tre barn och fyra vuxna, som hänger i SVTs kostymförråd efter stängning.
– Det händer massa galna grejer när vi är där, jag få tyvärr inte berätta så mycket om det innan premiären men det är humor, musikvideos och sketcher.

Det speciella med programmet är att det håller sig inte strikt till manus hela tiden.
– Det vi fick i manus var typ ”Olle kommer in i rummet och säger bla bla …”, sen fick vi fortsätta improvisera vidare. Det var väldigt kul och fungerade bra mellan oss skådespelare.

Samtidigt som inspelningarna pågick var Olle tvungen att klara av skolan som inte gör uppehåll bara för att Olle ska skådespela. Innan Olle fick rollen fick han, och hans föräldrar, lova både produktionsbolaget och skolan att de skulle klara av både inspelningar och hänga med i skolan och klara kraven i kursplanen.
– Jag klarade av att göra både och. Skulle jag inte göra det så skulle jag inte kunna fortsätta med inspelningarna, säger Olle.

Tidigare har Olle spelat mycket teater. Han har spelat Emil i Lönneberga och LasseMaja på sommarteater i Kalmar. Till sommaren 2020 ska Olle tillbaka till Kalmar för att spela Rasmus på luffen. På teatern får skådespelarna direkt feedback från publiken, till Kokobäng är allt inspelat och tittarnas omdöme kommer efter premiären.

Under hösten har Olles kompisar och andra vetat att Olle varit och spelat in något program men Olle har inte fått avslöja vad det är för något.
– Under inspelningstiden fick jag inte säga något om vad det var jag höll på med. Jag tror att många trott att det är någon action. Det har varit lite jobbigt. Nu dagarna innan premiären får jag säga mer. Det är lite nervöst inför premiären nu när alla ska få se vad det är, men väldigt kul också.


Olle trivs bra i Båstad men vill i framtiden gärna till teaterskolor som finns på andra orter.

Diskussioner om programmet och skådespelarprestationen kommer bedömas och diskussioner på sociala medier kan dra igång. Är du nervös inför det?
– Jag är inte orolig. Kommer det positiva kommentarer så är det kul men kommer det negativa kommentarer så skiter jag i det.

Vad är skillnaden på att skådespela för film/tv eller göra teater?
– Det är mer stressande att spela teater, där får man inte göra fel för då måste man improvisera och försöka lösa situationen. Gör man fel vid inspelning så bryter man och gör om.

Vad är roligast?
– Spela in film är roligt, det finns möjligheter att göra helt andra saker än på teater. Men teater är ju också kul på ett annat sätt. Svårt att välja.

Framtidsplaner?
– Efter nian vill jag gå på någon teaterskola, gärna Kalle Flygare i Stockholm. Problemet är att de bra teaterskolorna finns i storstäderna och inte i närheten av Båstad. Någon typ av teaterskola vill jag gå.

Kommande skådespeleri?
– Till sommaren ska jag spela Rasmus på luffen på teatern i Kalmar. Sen får vi väl se om det blir en säsong två av Kokobäng. Det finns inga garantier för det, men vi får se hur tittarna gillar det och vad SVT beslutar sig för. Det skulle vara jättekul om det blev en säsong till.

Vad framtiden har att erbjuda får tiden utvisa. Drömmar finns dock.
– När jag blir stor vill jag bo i Miami och vara skådespelare.

Kokobäng har premiär 3 januari och går sedan varje fredag klockan 19.25 i åtta veckor. Självklart kommer det finnas på SVT Play men Kokobäng är ett av få barnprogram från SVT-barn som kommer visas på vanliga SVT.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON