Damtennisen i Båstad ser ut att förändras till kommande år. Bristande intresse gör det svårt att arrangera WTA-tävlingen i dess tidigare form. Besked på eventuell annan typ av damtennisturnering inväntas.

Lagardère Sports har sedan 2009 ägt och arrangerat WTA-tävlingen i Båstad som de senaste åren hette Ericsson Open. Under dessa år har det lags mycket tid och resurser på att etablera tävlingen på en hög internationell nivå. När världsettan Serena Williams kom till Båstad 2013 var intresset på topp. Internationella medier strömmade till Båstad och läktarna var fulla. Sedan dess har intresset åter dalat för tävlingen.
– Det har varit nio mycket intressanta och roliga år med både svenska framgångar och med många intressanta världsstjärnor. Grundförutsättningen för att fortsätta genomföra och utveckla evenemanget på högsta internationella nivå är ett gediget intresse från marknaden, företag, media och publik. Tyvärr måste vi konstatera att det intresset inte är stort nog för att fortsätta driva turneringen i nuvarande form, berättar Sara Bergh Operation Manager på Lagardère.

Tillsammans med Svenska Tennisförbundet, som sedan två år arrangerar en ATP-Challenger i Båstad, söker nu Lagardère efter en tävling på en nivå som är mer anpassad till den svenska marknaden.
– Vi hoppas få svar i oktober på om och vilken typ av tävling det kan bli tal om, säger Sara Bergh.

Herrarnas tennistävling Skistar Swedish Open påverkas inte av ändringarna kring damtennisen.

TEXT & FOTO: Peter Jakobsson