Under några dagar kommer det för första gången tävlas i padel i världsklass i Båstad. Det är en del av World Padel Tour som kommer till Swedish Padel Open. Pokalen som det spelas om heter Mårtens Trophy och är till minne av Mårten Björnsson och hans dedikation till sporten och för Båstad.

World Padel Tour spelas mest i Spanien, lite i Argentina och Portugal och nu för första gången även i Sverige. Bakom satsningen och som ägare av Swedish Padel Open är Nicklas Persson och Urban Johansson. Urban drev Swedish Open mellan 1995 och 2000.
– För själva genomförandebiten av turneringen finns det många paralleller mellan en padel- och tennisturnering i Båstad. För Båstad som destination så är det kul att kunna bredda utbudet med en ny sport, säger Urban.

Padelns centercourt kommer vara på bana 1 där en padelbana byggs ovanpå tennisbanan. Två padelbanor till kommer vara på de övre tennisbanorna vid bakfickan.
– Vi har haft relativt kort tid på oss att få till allt som krävs för att genomföra turneringen. Men detta är bara första året och vi ser det lite som en marknadsföring för de kommande årens turneringar i Båstad, förklarar Nicklas.


På bana 1 kommer världsstjärnor trolla med bollarna och bjuda på underhållning under första Swedish Padel Open.

Närliggande framtiden säkrad
Nyligen tecknades ett treårigt titelsponsorkontrakt med Euro Finans som är en stor trygghet för arrangörerna. Discovery har också gått in sponsorer och kommer att tv-sända matcherna på lördagen och söndagen.

Turneringen spelas med en 28-lottning, de fyra bästa lagen står över första omgången. Flest matcher blir det under onsdagen då tolv matcher ska spelas.
– Det som är unikt är att alla världens bästa spelare kommer att komma och spela här i Båstad, säger Sofia Arvidsson som är sportchef för Padel Open i Båstad.

Sofia Arvidsson är en före detta tennisspelare som är uppväxt i Halmstad. Hon debuterade i WTA-touren år 2000. Under sin singel-karriär i WTA lyckades hon kamma hem hela 459 vinster och 2 titlar, vilket gör henne till en till en av Sveriges främsta damspelare i tennis. I Båstad har hon spelat tennis många gånger men nu är hon tillbaka med en ny sport. Just på Swedish Padel Open kommer hon inte spela men hon är numer en duktig padelspelare som redan tagit ett SM-guld och spelar med landslaget.
– De ringde mig när jag fortfarande höll på med tennis och frågade om jag kunde vara med och spela ett EM-kval i padel. Då svarade jag nej för jag kunde inte ens reglerna. Sen ringde de och frågade om jag ville vara med och spela VM och denna gången var det med god framhållning de ringde. Jag provspelade lite och sen fastnade jag för sporten, berättar Sofia.
– Det är väldigt kul att det är så många tidigare idrottsstjärnor från andra sporter som engagerar sig i padel. Det är för att det är en väldigt rolig sport. Dessutom är det nu den mest växande sporten i Sverige, berättar Urban.

Det kommer världsstjärnor till Båstad men här är det få som vet vilka de är.
– Det är en väldigt publikvänlig sport att titta på. Det är ett artisteri med bolltrollare som kommer spela i glasburarna. Man behöver inte ha någon speciell att hålla på utan själva spelet är väldigt underhållande, förklarar Urban.

Svenskar kommer spela
Två svenska spelare har fått wild card till tävlingen varav den ena är Båstadkillen Calle Knutsson som spelar tillsammans med Daniel Windahl. De kommer spela första matchen på onsdag 25 juli mot det spansk-argentinska paret Lamperti och Mieres.
– Det är legender som vi ska möta. Jag har inte mött just dem förr men spelare i samma nivå och det är tufft. Tror vi då bara vann tre gem på en hel match. Men till denna matchen får vi gå in och göra vårt bästa och se hur det går, säger Calle Knutsson.


Calle Knutsson tillsammans med Daniel Windahl ska försöka ge världsstjärnorna en tuff match.

Nu bor Calle i Spanien och satsar på padel.
– Jag pluggar och har bättre möjligheter för padelträning i Spanien.

Ytterligare spelare kommer in via kval varav ett förkval är i Vilshärad så det kan komma in fler svenskar till turneringen.

Sporten växer
Padel som sport har fått ett stort uppsving och padelbanor byggs runt om i landet. Nu är det ett utmärkt tillfälle att få möjlighet att se världsstjärnorna spela. Själva turneringen startar på onsdagen men redan på tisdagen kommer det att spelas en Pro-AM där några av proffsen ska möta några sponsorer och andra.
– Vi har försök hålla nere biljettpriserna för att så många som möjligt ska kunna komma och se. Barn under 14 går in gratis och spelet på de nedre banorna är gratis hela tiden, berättar Nicklas.

Det kommer även att finnas lite prova-på-aktiviteter under veckan. Prisutdelare kommer vara Prins Carl Philip och Mårtens sambo Kristina.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON