Helgen den 6 till 8 mars arrangerades för första gången Båstads kommuns Demokratidagar. Syftet var att skapa en mötesplats för dialog som lyfter fram demokratin som värdegrund, styrelseskick och arbetssätt.

Representanter för de lokala partierna var på plats och samtidigt pågick en satirutställning, Vässa Pennan, i bygdegården i Förslöv.
– Jag är överlag nöjd med vår premiär av demokratidagarna, säger Thomas Andersson (L), kommunfullmäktiges ordförande.

På fredagen och söndagen kom det runt 75 personer och på lördagen 55.
– Det har varit mycket Förslövsbor men även andra från när och fjärran. Det är kul att så många kom för att se utställningen och prata lite med oss politiker, förklarade Thomas.


Satir från Max Gustafsson.

Utställningen lyfter Ewert Karlsson, mer känd under pseudonymen EWK, gärning och engagemang i fråga om alla människors rätt till ett bra liv, jämlikhet mellan könen och värnande om miljön. Han var en internationellt erkänd satirtecknare, född och uppvuxen i Mogata socken, strax utanför Söderköping.

Representerade satirtecknare var förutom EWK även Max Gustafson, Sara Granér. Magnus Bard och Maja Nyberg.

De ofta träffsäkra satirteckningarna fick många besökare att tänka till över vår samtid och skapade grund för diskussioner.
– Det var trevlig att få prata lite allmänt med diverse personer som jag inte träffat förr. Många uttryckte att de tyckte det var kul att vi höll till i Förslöv och inte i Båstad, säger Thomas.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON