Prisad ung bärodlare

2720

På gården i Öllöv där hon är uppvuxen bedriver Josefin Svensson sin bärodling sedan 2013. Familjen har i flera generationer bedrivit grönsaksodlingar. Det var när Josefin läste till trädgårdsingenjör på Sveriges lantbruksuniversitet som hon fick sin idé som växt till en framgångsrik verksamhet som nu prisas av LRF.

– När jag läste om bärodling och fick upp ögonen för de moderna sätt som man odlar bär på idag, tänkte jag direkt att det var något som jag trodde på för framtiden och som skulle kunna bli en egen verksamhet inom familjeföretaget, berättar Josefin.

Sedan starten har Josefins bär gått över förväntan. Josefin vet att det är viktigt att jobba för smak och hög kvalitet och det har kunderna belönat med en stark och växande efterfrågan. Verksamheten har
växt för varje år och förutom i tunnlar odlas även bär på friland.

Nu i mars har Josefins verksamhet uppmärksammats och hon har tilldelats 2017-års Ung Växtkraft-pris. Priset är instiftat av Länsförsäkringar och LRF Ungdom och syftar till att stötta unga entreprenörer på landsbygden.

Josefin hade ingen aning om att hon var nominerad till priset.
– Det blev en fantastisk överraskning när jag fick telefonsamtalet från juryn. Det är såklart en härlig sporre i vardagen att bli uppmärksammad på det här sättet, säger Josefin.

OM JOSEFINE SVENSSON

Ålder: 28 år.
Familj: Sambon Alexander och sonen Ebbe, snart 1 år.
Bor: I Mäsinge. Verksamheten bedrivs i Öllöv.
Verksamhet: Josefins bär – odling av hallon, jordgubbar och blåbär.