REPLIK – Mer pengar till skola och äldre

820
Detta är en replik på insändare: Oansvarig agerande av oppositionen

Trots att kommuninvånarna tillskjuter över 30 miljoner kronor i skatt och fastighetsavgifter lägger Bjärepartiet många neddragningar i kommunens verksamheter för 2018. De gör besparingar inom grundskola och gymnasieskola trots att Båstad kraftigt faller i skolrankingen.

Vården av våra sjuka och äldre kräver mer pengar och årets budget från Bjärepartiet är kraftigt underfinansierad. Arbetsmiljöverket kräver bland annat bättre grundbemanning i hemvården eftersom arbetsförhållandena för både dag- och nattpersonal är mycket ansträngda. Trots detta är Bjärepartiet inte beredd att ge tillräckligt med pengar till vård av just sjuka och äldre.

Vi Liberaler säger att nu får det vara nog! Därför tillskjuter vi mer pengar till skola, 2,6 mkr och till vård och omsorg, 3,7 mkr, för 2018. Glädjande blev detta också fullmäktiges beslut, trots BPs och SDs motstånd och tack vare en överenskommelse med M, S, C och Mp. Oansvarigt? Nej, ansvarsfullt mot våra elever och de äldre som behöver stöd.

Det kommer att lösa några problem, men långt ifrån alla. Men vi är beredda ta långsiktigt gemensamt ansvar för att göra saker och ting bättre för hela Bjäre.


THOMAS ANDERSSON
Liberalerna

SLUTREPLIK NEDAN

”Vi har talat om orimligheten”

Totalt har vi fått 30 miljoner mer i skatt i år men löneökning, ökade pensionsavgifter mm äter upp 18 miljoner. Kvar 12 miljoner. Vi ökar vård-och omsorg med 8,5 miljoner och skolan med 6,5 miljoner. Det blir ett minus på 3 miljoner och det finansierar vi med neddragningar i administration och effektiviseringar som är något helt nytt i kommunen sen vi kom till makten 2015. Här ligger chefsutbildningen, kursverksamhet, borttag av tjänster mm.

Man kan inte göra som Liberalerna och Thomas att öka intäkt sidan med 40 mer innevånare (ger 2 miljoner i skatt) än vi har den 1-11 2017. Vi har talat om orimligheten och det vet du idag. Det är en luftbudget du gjorde och då är det enkelt att föreslå tillskott. Du har dessutom ytterligare 100 invånare på din intäktssida som är 5 miljoner större än vår.

Vi tillskjuter 15 miljoner enligt ovan och tar fullt ansvar för kärnverksamheterna. Det är därför vi varje år gör effektiviseringar och skär på det vi anser onödigt.


BO WENDT
Kommunalråd, Bjärepartiet

HANS GRÖNKVIST
Bjärepartiet