Så har de nu bestämt sig för det nya styret

1279

Under den senaste tiden har det varit tydligt att M, S, L, C och ibland MP gjort enad front i beslut för att kunna vinna över BP och SD. Att ett samarbete var på väg var tydligt. Valresultatet skulle ge nya spelregler och nu har det visat sig hur det ser ut. Redan innan tillkännagivelsen så har Bo Wendt kallat denna skara Salliansen vilket kanske var ett passande namn innan de själva presenterade sig som ”Samverkan för Bjäre”. Dock var uppställningen i gruppen lite annan när KD kom in och C valde att lämna gänget.

En aning förvånade var det att Centern helt drog sig ur detta samarbete. De meddelade själva att de andra sallians-partiernas politik skulle tvinga C att ”göra våld på sin själ” vilket var grovt uttryckt. Ser man till andra lägret med BP och SD känns det som deras politik skulle göra ännu mer våld på Centerns själ. Men det är ju det med byskolor och ÅVC-placering som omöjliggör Centerns samarbete. Frågan är bara vilka de ska leka med nu?

Jag är övertygad i att C kommer rösta med Samverkan i många frågor men i stora frågor som till exempel budgeten kommer Samverkan lägga fram något som de kan rösta genom utan anpassning av andra. Där har C förlorat sin möjlighet till påverkan. Om de nu inte samarbetar utanför Samverkan i de frågor där det känns bekvämt.

Trevlig läsning!


Peter Jakobsson, Redaktör Bjäre NU