I förra numret av Bjäre NU träffade vi Carolina Madum, receptionschef. Hon valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Sara Sjögren på Pensionat Neptun, tillsammans med frågan:
”Hur är det att driva ett pensionat på Bjäre?”

– Det är ett superroligt och mångsidigt jobb som verkligen passar min personlighet! Man får vara med och jobba med alla bitar vilket ger utlopp för min energi.

Att ta det lugnt finns inte i Saras värld. Hon har ständigt något projekt på gång, antingen planerat eller spontant.
– Jag älskar att hålla på. Jag kan inte vara still liksom. Jag skulle åka och vila hos en kompis för några veckor sedan, i hans sommarställe, och det slutade med att jag storstädade köket!

Att driva pensionat passar henne därför som handen i handsken, då det alltid finns något att göra.
– Jag är här i princip sju dagar i veckan och städar, bäddar, gör bokföringen, ordnar frukostar och fixar i trädgården. Men det är det som är min räddning också, jag jobbade på kontor innan och jag kände mig så instängd. Jag fick inget utlopp.

Sara läste Service Management i Malmö och hamnade i Båstad då hon ansökte om att få ha sin LIA, lärande i arbete, på Hotell Skansen. Då hon vid den tiden bodde i Landskrona innebar det att hon behövde ett tillfälligt boende på Bjäre under de åtta veckorna.
– Då sa min bror att han hade träffat en tjej vars mamma drev ett pensionat i Båstad, och att jag kunde få bo där om jag kunde jobba lite där också.

Det var under de omständigheterna som Sara klev innanför dörrarna på Neptun för alla första gången. Då hon efter sin praktik fick fortsatt jobb på Skansen blev det dessutom så att hon bodde kvar längre än planerat. Kvinnan som drivit pensionaten blev i samma veva sjuk och gick bort, och trots att Sara redan hade ett jobb, hjälpte hon dessutom familjen att driva verksamheten vidare under denna tunga period.
– Jag tog mycket kvällspass på Skansen så att jag kunde vara här på pensionatet på dagarna.


Vandring i Sälen. Foto: Privat.

Familjen hittade sedan en mer hållbar lösning och Sara kunde, under en period, fokusera på ett arbete i taget. Efter Skansen blev det en tid som concierge på Grand Hotell i Stockholm, och sedan som koordinator på Örenäs slott.

Det sistnämnda, som till största del var ett kontorsarbete framför dator, var tyvärr inte ett jobb som passade energiska Sara så hon valde att säga upp sig.
– Så då jonglerade jag sex stycken extrajobb istället! Jag högtryckstvättade där de styckar kött på Lindegrens, jag jobbade lite på kallbadhuset, jag jobbade natt i reception, jag jobbade lite här på pensionatet, lite på Trulsgården och så hjälpte jag min brorsa och hans fru som precis tagit över på Kungsbygget, berättar Sara och skrattar.

Inte ens för henne var det hållbart i längden, och när hon fick frågan om hon ville ta över driften på Neptun helt och hållet föll glädjetårarna.
– Det var i årsskiftet 2014-2015, så tiden bara flyger iväg! Därefter har vi dessutom köpt hus, fått två barn och skaffat hund!

Det föll sig naturligt att barnen hängt med mycket på pensionatet. Det var enklast när de var små och kunde vila i mangelkorgar eller mysa med gästerna, men Sara skrattar åt minnena av tiden då de började krypa och gå. Då var det gamla sekelskiftshuset inte lika optimalt. Men de har alltid tyckt om att få vara med där det händer, och är enligt Sara precis lika rastlösa och sociala som sin mor.

De sista åren har innehållit mycket renovering, både på Neptun och hemma. Nu börjar det dock lugna ner sig lite, och Sara ser fram emot mer småskaliga projekt framöver. Det ger också mer tid till familjen.

I somras var de och vandrade i Sälen, en bröllopspresent från några vänner. Det var en semester som verkligen passade dem, och även barnen orkade gå en hel del.
– Vi plockade blåbär, grillade korv och min pappa hade byggt små flottar till barnen som de lekte med i en bäck. Jag kan inte bara åka till ett hotell och ligga på en strand, så fjällen var en väldigt bra och aktiv semester för mig!

Något komiskt är det då att Sara införskaffade sig en hängmatta i somras. Det blev åtminstone ett rofylld instagram-inlägg.
– Jag tog en bild på den och skrev ”här ska jag ligga” och nästan direkt var det någon som skrev att ”det tror jag inte, du ligger där i fyra minuter!” och det blev typ så. Jag har ingen ro. En annan skrev ”vem försöker du lura?”, haha, mig själv kanske!

OM Sara Sjögren

Namn: Sara Sjögren
Ålder: 36 år
Bostadsort: Skottorp
Yrke: Driver pensionat
Mitt smultronställe på Bjäre: Kallis

Sara skickar vidare Röda Tråden till Maria Laakso, smyckesdesigner, med frågan: ”Var hittar du din inspiration?”

TEXT & FOTO: THERESE BERSÉUS SUOKAS