Biografer och andra kultur- institutioner i landet stänger ner alternativt drastiskt minskar sina tak för antalet besökare. Flera filmpremiärer skjuts på framtiden och många biosalonger gapar tomma. Kulturidkare och arrangörer går på knäna och publiken blir utan upplevelser utanför vardagsrummet.

– Vi är fullt medvetna om att det under rådande situation kan kännas olustigt att vistas mer än nödvändigt i offentliga miljöer. Därför har vi på Scala Biografen i Båstad infört ett helt nytt grepp i dessa pandemitider – vi förvandlar vår biograf till ett vardagsrum! Vi kallar det Jukebox-bio, berättar Hannes Gerhard.

Man köper en privat visning av valfri film på en tid som man gemensamt kommer överens om. Filmurvalet är ett 20-tal av vinterns bästa biofilmer. Det finns barn- och familjefilmer, komedier, gripande draman och prisbelönta dokumentärer.
– Mellan varje visning kommer biografen att tömmas, vädras och städas. Alla ytor såsom handtag och toalett kommer att desinficeras, allt enligt folkhälsomyndigheternas rekommendationer, förklarar Hannes.

Biografen hanterar under dessa visningar inga kontanter, endast kort eller swish gäller som betalning. Försäljning av godis, snacks och dricka kommer att ske som normalt, men endast de som finns i väl tillslutna förpackningar.

Erbjudandet startade 20 mars och pågår åtminstone till och med 5 april. Kontakta biografen för mer information.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON