Snart är det nytt år och nytt styre i Båstad som riktar blicken framåt

883

Hösten går mot sitt slut och vintermånaderna närmar sig och snart har vi ett nytt år med ett nytt politiskt styre i Båstad då alla nyvalda nämnderna också är verksamma.

Med det nya styret ”Samverkan för Bjäre” sätts en ny person som främsta företrädare. Johan Olsson Swanstein kommer någon vecka efter nyår börja sin tjänst som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande. Nu när det verkligen var klubbat på kommunfullmäktige ville vi ju höra hur han ser på sin kommande tjänst i kommunen som vi alla kommuninvånare är delägare i. På sidan fyra kan ni lära känna Johan lite bättre.

Något som slog mig när vi satt och pratade över en kopp kaffe och en croissant var den ständigt återkommande fokusen på framtiden, på inriktningen och på vikten av att ta beslut för att komma vidare.

Det var inget prat om att beskylla tidigare kommunala ”regeringar” för hur det är idag utan ett konstaterande att nu är vi här och vi ska in i framtiden, den som vi kan påverka med kommande beslut.

Sen skulle jag ju vilja veta hur det verkligen blir i framtiden och frågar gärna våra politiker. Hur blir det med skolstrukturen för södra och norra sidan framöver. Vilka skolor kommer det satsas på. Vilka ska byggas, rivas, byggas ut eller renoveras? Vilka bostadsområden som nu byggs kommer det flytta in folk i? Och vilka är de? Barnfamiljer? Pensionärer? Sommarboenden? Ungdomar? Hur hanteras en stor inflyttning (om det blir någon) med tanke på kommunal service? Var och när kommer framtida äldreboenden byggas? Hur blir det till slut med ÅVC? Kommer den provisoriska i Vistorp bli permanent? (det är inte slutligen bestämt att den provisoriska kommer bli där med det talar väl starkt för det).

Men vid närmare eftertanke så är många av mina frågor sådant som politikerna brottas med och ingen har den sanna spåkulan som kan berätta exakt hur framtiden blir. De stora frågorna beror på hur folk flyttar inom kommunen, inom regionen, inom Sverige och mellan länder framöver. Det beror på hur konjunkturen ser ut. Kommer det en lågkonjunktur snart? Hur påverkar det byggprojekt och folks förflyttningar och den allmänna jobbsituationen?

Det finns många frågor och många beslut som skall tas men med en medvetenhet om att framtidståget ständigt är i rullning gäller det väl att titta så långt fram man ser och välja rätt väg för tillfället. När den horisonten vi ser idag är nådd är det lika långt till nästa och nya vägval blir synliga. Och tåget rullar på. Vart är vi på väg?

Svar: Mot framtiden.

Hoppas det nya styret gör bra vägval framöver. Oavsett så lovar jag att berätta om dem för er läsare.

Trevlig läsning!


Peter Jakobsson, Redaktör Bjäre NU