Efter flytten hem från Göteborg trodde 31-årige Jonatan Bergström att han var klar med innebandyn. Nu, ett drygt år senare, står han med huvudansvaret för Båstad GIF.s återstartade herrseniorer, som efter en strålande premiärsäsong har chans att ta steget upp i division 3.

Efter en rad av innebandysäsonger utan herrseniorlag i Båstad väcktes tanken plötsligt till liv förra sommaren. Innebandyveteranen Jonatan Bergström och några andra kände suget efter att spela, men det fanns ju inget seniorlag i Båstad.
– Jag, Viktor Lagerstedt och Martin Bramsell bestämde att får vi ihop 20 personer som vill spela, så kör vi. På några dagar fick killarna ihop drygt det. Kontakter togs med Båstad GIF som gav klartecken och den 1 oktober i höstas var det seriepremiär för Båstads GIFs innebandyherrar för första gången på många år. Det blev stryk hemma mot Förslöv 3-6.
– Ja, det är väl bland de få saker som inte gått vår väg den här säsongen, menar Jonatan Bergström. Vi har fått pisk i båda derbyna mot Förslöv och sånt gör ont.

Annars har premiärsäsongen till större delen gått Båstads väg. Med två omgångar kvar av serien har laget alla möjligheter att minst få kvala upp till division 3.
– Vår målsättning var att vinna serien, för det har vi kapacitet till, resonerar Bergström, men förlusten i toppmötet mot Emmaljunga häromsistens blev förmodligen avgörande. Årets division fyra-serie har varit ett trekejsarslag mellan Båstad, Emmaljunga och Landskrona. De tre lagen möter varandra i de avslutande omgångarna och Båstad bör vinna helgens hemmamatch mot Landskrona för att nå kvalspel till trean.

Båstadsbördige Jonatan Bergström spelade under många år i elitföreningen Pixbo i Göteborg. Träningar, matcher och resor tog det mesta av Jonatans fritid.
– När jag flyttade hem till Båstad och familjeföretaget häromåret kände jag att jag var klar med innebandyn. Familj, arbete och fritid skulle prioriteras. Det blev inte riktigt så.
– Nä, det visade sig vara svårare att vara av med innebandyn än jag hade tänkt, skrattar Jonatan. Nu tränar vi bara en gång i veckan och spelar match en dag i veckan. Så det har fungerat att få ihop innebandyn med familj och arbete. Vad som händer med det pusslet om vi går upp en serie har jag inte vågat tänka på, säger Jonatan Bergström medan han tittar ut över en myllrande idrottshall i Båstad, fylld av innebandyspelande barn.
– Det är ändå dom där nere som är viktigast, menar Jonatan och pekar på barnen. Båstad måste få ungdomarna att spela innebandy och få till en fungerande juniorverksamhet, annars kommer inte innebandyn att överleva på sikt. Vi som spelar nu kommer ju att lägga av om några år, då måste det finnas unga spelare och ledare som tar över. Genom att ha ett seniorlag får Båstads unga innebandyentusiaster ett mål att sikta på, konstaterar Bergström, innan han kliver ner på hallgolvet för att förbereda den här veckans seniorträning.

HÅLL KOLL PÅ

Båstad innebandyherrar möter Landskrona IBK hemma i Strandängsskolans idrottshall söndagen den 5 mars kl. 15:00. Vid vinst säkrar Båstad GIF minst en kvalplats till höstens division 3.
Laget avslutar sen seriespelet hemma mot Munka Ljungbys akademilag lördagen den 18 mars kl 12:00.

TEXT & FOTO: Roger Bengtsson