Helgen efter midsommar är det dags för två dagars löpfest i Båstad. Då går Bjäre Challenge av stapeln med lördagens Marathon som höjdpunkt. Nytt för i år är Hill Run som ersätter fem- och tiokilometersloppen. Det finns även gott om aktiviteter för barnen.

För åttonde gången ska löpare springa runt på Bjäre i de olika lopp som anordnas. Det började med endast halv- och helmarathon men har med åren utvecklats till ett flerdagars evenemang som lockar folk från hela Sverige och även utanför landsgränserna.

Ansvarig arrangör är i år Jens Andersson som varit med i arrangörsteamet i några år.
– Det som är nytt i år är att eventet blir i två dagar istället för tre dagar som det varit de senaste åren. Vi slopar fem- och tiokilometersloppen för just de sträckorna sprangs det på nationaldagen i samband med motionsdagen som Båstad GIF anordnade. Det känns lite onödigt att göra samma bara några veckor senare. Istället har vi ett helt nytt lopp: Hill Run. Det är ett lopp från hamnen upp i byn och vidare upp en bit på Tarravägen och tillbaka. Sträckan är fyra kilometer och det är 280 höjdmeter totalt, berättar Jens.

Det är inte bara ens egna kropp som mår bra av att springa i något av loppen. 25 kr per anmälningsavgift går till välgörenhet så även andra kan må bättre av deltagandet.

För barnen kommer det på både fredagen och lördagen finnas hoppborg och på marathondagen på lördagen erbjuds ansiktsmålning samt att det anordnas ett mini-marathon där alla som kommer i mål får medalj.
– Anmälningarna har börjat strömma in och vi räknar med cirka 700 deltagare totalt på alla loppen. Det går att anmäla sig ända fram till starten på marathondagen, säger Jens.

Jens lever ständigt med löpning. Förutom att arrangera Bjäre Challenge jobbar han på Löplabbet, åker på resor runt i världen med löpartema där han är ledare. Han arrangerar Citadelloppet, är delarrangör i Helsingborg Triathlon och ägare av Löparglädje med löpträning på 6 orter i Skåne.

TEXT & FOTO: Peter Jakobsson