Förra årets EM-läger för det svenska fotbollslandslaget i kombination med anläggningssatsningar skapar nu ringar på vattnet.
Bjäre Nu kan avslöja att personer ur ledningen för Bundesligaklubben Hertha Berlin varit på plats i Båstad för att bland annat förkovra sig kring anläggningar och möjligheter för klubben att anordna uppladdningsläger på orten. I en exklusiv intervju med Bjäre NU ger Herthas organisationschef sin syn på säsongen som väntar och på Båstad som möjlig plats för ett ”summer-camp”.

Thomas E. Herrich ger ett avslappnat intryck när Bjäre NU får en pratstund i centrala Båstad. Herrich sitter i den operativa ledningen för fotbollsklubben Hertha Berlin med ansvar för organisation, planering och marknad. Ett soligt och försomrigt Bjäre har direkt gjort intryck.
– Här är otroligt vackert och med ett lugn och ett tempo som är avundsvärt, förklarar Herrich.


Thomas E. Herrich

Hertha Berlin är en av de absoluta toppklubbarna i den tyska Bundesligafotbollen. Årets säsong gav en sjätteplats i sluttabellen, strax bakom jättar som Bayern Mûnchen och Borussia Dortmund. Placeringen betyder att klubben är klara för höstens gruppspel i den näst finaste europeiska klubblagsturneringen Europa League.
– En jätteutmaning för oss i Hertha som inte har den enorma bredd i truppen som till exempel Bayern Mûnchen som kan ställa två jämnstarka startelvor på planen, resonerar Thomas E. Herrich.
– Samtidigt kommer Europa League ge oss utmärkta tillfällen att matcha in många av våra unga lovande spelare, för trots allt är seriespelet i Bundesliga klubbens absoluta fokus kommande säsong.

Herrich sticker inte under stolen med att en topp fyra-placering i ligan är klubbens långsiktiga mål. Då kvalificerar man sig för världens finaste klubblagsturnering, Champions League, där de stora pengarna finns.
– 2016 omsatte Hertha Berlin 120 miljoner euro, mycket pengar, men ingenting i jämförelse med de riktigt stora klubbarna i Europa, förklarar Berlinklubbens organisationschef.


En av storklubbarna i tyska Bundesligafotbollen, Hertha Berlin kan komma att lägga sin sommartrännig i Båstad 2018.

Hertha Berlin och Thomas E. Herrich fick upp ögonen för Båstad och Bjäre i samband med det svenska fotbollslandslagets EM-uppladdning 2016. Att Zlatan med lagkamrater valde att förbereda sig i Båstad gjorde intryck. Detta i kombination med att Skandinavien-korrespondenten Jûrgen Just, sen många år ferieboende på Bjäre, rekommenderat Båstad som potentiell sommarträningsort för Hertha Berlin, fick Herrich att åka till nordvästskåne och den lilla byn vid havet.
– Fantastiskt roligt att se att det satsas på idrottsplatsen i byn, med en perfekt gräsplan och kommande konstgräsanläggning. Naturen, närheten till havet och ett antal hotellanläggningar i toppklass gör naturligtvis Båstad till ett mycket tänkbart alternativ för ett sommarläger för oss i Hertha, förklarar Herrich.

Några löften utställer inte Hertha Berlin-bossen, det är många parametrar som ska falla på plats innan en klubbgigant av Herthas mått packar sina fotbollspinaler och ger sig iväg. Men att Båstad och Bjäre gjort intryck på Thomas E. Herrich råder det inga tvivel om. Sommarens uppladdning kommer Berlinklubben att ha i Österrike. Var Hertha Berlin förlägger 2018 års ”summer camp” bestäms först kring årsskiftet. Var så säkra på att Båstad och Bjäre kommer att finnas med i diskussionerna.

TEXT: Roger Bengtsson
FOTO: Hertha BSC