Strandängsskolan nominerad i White Guide Junior

705

Syftet med White Guide Junior och White Guide Senior är att lyfta fram allt det goda som görs på förskolor, skolor och seniorboenden runt om i Sverige. Tävlingen bedömer helhetstänk och samarbete kring de offentliga måltiderna och delar därför ut pris i totalt 14 kategorier. Strandängsskolan i Båstad har nominerats i årets Pep-skola 2020.

Tävlingen är den enda i sitt slag i Sverige som bedömer helheten. Juryn har bedömt smak och näring, men också måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete, engagemang från rektorn, kommunala satsningar, hållbarhet och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för eleverna. Totalt är drygt 250 förskolor, skolor och seniorboenden testade under det senaste året.
– Vi är förstås väldigt stolta och glada för nomineringen. Pep-skola innebär att man har ett helhetstänk med näringsriktig mat och att man bjuder in till att måltiden blir en trevlig stund, att det finns frukt och grönt och allt som hör till en komplett måltid. Här möts man av en salladsbuffé där det i normala fall finns runt 20 olika saker att välja mellan. Det ska finnas något till alla, säger Susanna Bengtsson, måltidschef på Båstads kommun.


I köket på Strandängsskolan finner vi Gullan Ivarsson, Lasse Wallin, Susanna Bengtsson, Ingrid Johnsson, Aldina Krajina, Pia Hjelm, Pimjai Johansson och Azam Imani.

I Strandängsskolan är det runt 550 elever plus många pedagoger som äter dagligen i matsalen.
– Lunchen är en stund som ger möjlighet att få ny energi för att orka prestera resten av skoldagen, säger Susanna.

Skolan har en utmaning i att göra så bra mat som möjligt för runt tio kronor per portion.
– Det gäller då att förvalta pengarna rätt och laga så mycket som möjligt från grunden. Våra kockar är otroligt duktiga på att göra det och att ta tillvara på alla råvaror samt jobba efter säsong och minska matsvinn, berättar Susanna.

Skolorna försöker få in det närproducerade.
– Vi har precis fått in Bjäre kyckling som leverantör av färsk fågel som kommer att serveras vid speciella tillfällen, vi har nyligen en ny frukt och grönt-leverantör som fokuserar mycket på närodlat och vi har potatis från Bjäre, förklarar Susanna.

Att servera bra mat till många är en uppgift som kräver samarbete och engagemang från många.
– Vår personal i kombination med råvaror av god kvalitet gör att vi är stolta över den maten vi serverar. De är otroligt engagerade i sitt jobb. Vi har även matråd där vi diskuterar maten för att gemensamt komma fram till vad som är bäst. Eleverna involveras även i skolmaten då de i årskurs sex brukar praktisera i köket, berättar Ingrid Johnsson som är områdeschef för förskola och skolas kök inom Båstad Kommun.

Strandängsskolan i Båstad är en av tio skolor i landet som har nominerats i White Guide Junior.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON