Sedan 29 oktober har biblioteken i Båstads kommun varit stängda för besök. Verksamheten med bokutlåning pågår dock men anpassat efter restriktioner och regler. De nationella restriktionerna som Båstads kommun säger följa är satta till i juni.

– Vi följer utvecklingen av pandemin och blir saker bättre kan vi öppna innan juni men det vet vi inte nu, förklarar Catharina Elofsson som är bibliotekschef i Båstads kommun. Men vi jobbar bakom kulisserna på biblioteket. Det är mycket transporter av böcker och skolbiblioteken har varit öppna.

För att låna böcker nu kan man antingen reservera böcker via hemsidan eller ringa eller maila till biblioteket i Båstad så ställer de ut din reserverade bok i ett mindre utrymme i anslutning till biblioteket. I det utrymmet får endast en person vistas åt gången.
– Vill man låna flera böcker så kan vi göra en bokkasse som man kan hämta på samma plats, förklarar Catharina.


Catharina Elofsson är bibliotekschef i Båstad.

Återlämning går bra att göra via bokinkast. Annan typ av aktiviteter som tidigare varit rent fysiskt på biblioteken är satta på paus.

Mitt i detta lanserade nu biblioteket en ny tjänst. Nu går det att ”låna” filmer som man kan ta del av genom streaming, allt som behövs är ett bibliotekskort. Cineasterna är en filmtjänst som är inriktad mot bibliotek och som satsar på kvalitetsfilm. Just nu är där 3000 filmer från 82 länder och 52 olika språk.
– Man hittar länken till den tjänsten på bibliotekets webbsida. Det är jättekul att vi fått igång den tjänsten. Det är lite som en julklapp från oss, säger Catharina.

På filmtjänsten är det en stor blandning på filmer.
– Det är en blandning av gammalt och nytt i olika genrer. Flera av filmerna gick på bio ganska nyligen. Det finns nog ett antal filmer för alla smaker, säger Catharina.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON