Årets julskyltning med tillhörande julmarknad på Mariatorget var enligt många handlare och besökare ett rejält kliv framåt och det kändes nästan som på den gamla goda tiden som en av besökarna uttryckte det när Bjäre NU tog en runda bland knallar, butiker och vinterrosiga Bjärebor.

På Mariatorget hade knallar av allehanda slag samlats för att fresta såväl besökarna som deras plånböcker. Här erbjöds allt från klassiska karameller från Markaryd till mössor, vantar, kransar och grillad korv. Bland stånden träffade tidningen på Maria Johansson från Förslöv som kommit till marknaden med sina två barn.
– Vi hade bestämt oss för att åka hit om vädret tillät det och nu är vi här, säger Maria. Vi har köpt lite godis och en krans till dörren, nu ska vi bort och säga hej till tomten borta vid Gamlegården.

När Bjäre NU tittar in till Stigbertils Mäklare är det nästan fullt lokalen och Maria Svensson och hennes kollegor har fullt upp med att hinna med att servera glögg till alla besökarna som kommit för att önska god jul och samtidigt vara med och tävla om en delikatesskorg och ett stor Legobygge. Maria intygar att det är mer folk än de kanske räknat med.
– Undrar om det inte är rekord i år, säger hon. Vi har haft väldigt mycket besökare och nu undrar jag om inte glöggmuggarna nästan är slut. Vi brukar ha mycket folk härunder julskyltningen men det känns faktiskt som att det är fler än vanligt i år.

På Mariatorget blandades handeln upp med sång och musik från lokala aktörer och när mörkret lagt sig över byn kom ett luciatåg från Östra Karups skola med facklor och skönsång, om besökarna inte kände julstämning innan så kom den nog nu.
– Vilken dag och kväll det blev, sammanfattar Karin Bengtsson när vi ses på Turistbyrån efter att julmarknaden avslutats. Jag pratade precis med en marknadsknalle som slagit nytt rekord i år och han har stått här i säkert tjugo år. Det känns som att det varit mycket folk i byn idag och här på torget har det varit mycket musik och härlig stämning.

Efter att ha frågat runt bland aktörerna kring torget kan Bjäre NU konstatera att det dock finns en risk att några fått gå med tom mage då Heberleins fått slut på korvarna och gröten sinat hos Bokhandlaregården, ett gott betyg för dagen som helhet.
– Det enda jag tycker är lite tråkigt är att det fanns butiker som stängde redan vid 15.00, säger Leif Larsson som besökt julskyltningen varje jul i minst trettio år, jag kan inte riktigt förstå varför man stänger när byn är full med folk som vill handla men det gjorde inte så mycket, jag hittade ett par handskar i en annan butik längre ner på gatan.

TEXT: Joakim Ormsmarck
FOTO: Peter Jakobsson