Klik venligst
BJÄRE 2020-09-05 KL. 08:35

Systrar som gör skillnad

Systrar som gör skillnad

Amanda och Adina Romare är systrar, bästa vänner och kollegor. Uppväxta på Bjärehalvön men bor numera i Malmö, 100 meter ifrån varandra i stadsdelen Sorgenfri. Tillsammans driver de stiftelsen Den Andra Sidan och produktionsbolaget Bloody Brilliant Productions. Just nu är de högaktuella med sin första fantasyserie Gabriel Klint.

Gabriel Klint är en fantasyhistoria om den unga ängeln Gabriel som bor i Sverige och räddar människor som vill ta sina liv. Gabriel älskar sitt jobb som helare, men får allt svårare att hålla distansen till människorna och deras känslor. Detta kulminerar när han under ett uppdrag möter Abby, som visar sig vara hans själsfrände. Han ställs inför ett omöjligt val, men väljer att fly med Abby och lämna änglavärlden bakom sig.
– Historien om Gabriel Klint kommer från Amanda, berättar Adina. Hon skrev boken som 22-åring då hon själv brottats med existentiella frågor under sin uppväxt och förbluffades över hur lite information och utrymme det fanns för dessa frågor på nätet.

Hela berättelsen om Gabriel Klint och hans universum kom till Amanda i en tydlig vision. I Gabriels värld är allt uppbyggt utifrån tanken att alla är själar som själva vill bestämma vilka liv de vill leva för att utvecklas på olika sätt. Målsättningen och syftet med att skriva ner visionen i en bok var att försöka avdramatisera psykisk ohälsa och uppmuntra andra unga att dela med sig av sina tankar och känslor.
– När boken var färdigskriven bestämde vi oss för att göra en trailer, främst för att skapa publicitet och för att bokförlagen skulle få upp ögonen för storyn men trailern fick så god respons från filmbranschen att vi valde att fortsätta utveckla historien som tv-serie i vårt produktionsbolag Bloody Brilliant Productions samt starta upp vår stiftelse Den Andra Sidan, fortsätter Amanda.

Eftersom Gabriel Klint var Amanda och Adinas första filmprojekt tog det tid att få ihop finansieringen till inspelningen. De har fått stöd från en del fonder och stipendier men även stöttning från lokala företag runt om på Bjäre.




Under hela arbetets gång har systrarna alltid varit noga med att ta in kunnigt folk där inte deras egen kunskap räckt till eller där de behövt extra stöd.
– Vi har arbetat hårt och noggrant för att ta projektet dit det är idag. Vi ser verkligen fram emot lansering av serien i Sverige, vilket vi hoppas ska ske under det kommande året, berättar Amanda och fortsätter, Finlands public service kanal YLE är första landet i Norden att sända serien. De lanserade serien på sin VOD-tjänst i april i år och den har gått så bra där att de valt att tablå lägga den i höst.

Både Amanda och Adina har haft en del problem med dödsrädsla och oro som unga, och framförallt att de inte upplevde att de hade någonstans att vända sig. Gabriel Klint och Stiftelsen Den Andra Sidan växte till stor del fram ur ett behov som de båda saknade som unga, där tankar om döden och livet kändes skamliga. De ville göra något som visade att du inte alls är konstig som tänker på det och att din mentala hälsa är viktig.

Serien Gabriel Klint var startskottet för stiftelsens arbete, men utöver den så jobbar de även med en radioteater som heter The London Necropolis Railway och appen Här Ligger Jag som är en ventilationskanal för unga med ångesttankar.
– Eftersom serien, liksom flera av våra andra projekt, berör känsliga ämnen så som döden, existentiella frågor och självmord, har vi startat en referensgrupp kopplad till stiftelsen. Med representanter från några av Sveriges största sociala organisationer vars funktion är att se till att projektet håller en etisk rätt linje kring ämnena som berörs, berättar Adina.
– Stiftelsen har även flera samarbetspartners runt om i Sverige samt en nationell ungdomsgrupp, fyller Amanda i.

Vad är målet med Gabriel Klint?
– Målet med Gabriel Klint är att unga som ser serien förstås ska tycka att den är väldigt spännande, men också att de ska känna att det är okej att må dåligt och att det inte gör något, och på så sätt få det lite lättare att leva, avslutar Adina.

TEXT: JENICA PAULSSON
FOTO: ANDERS SÄLLSTRÖM