Klik venligst
BJÄRE 2019-12-22 KL. 17:11

Tångbad bot mot köttbullsstressen på Torekovs Warmbadhus

Tångbad bot mot köttbullsstressen på Torekovs Warmbadhus

Julstress, någon? Det finns olika sätt att ta en andningspaus, att för några timmar tömma huvudet, lossa käkarna och låta kroppen slappna av. För vissa familjer har ett besök på Warmbadhuset i Torekov blivit en mysig inledning på julhelgen.

Några meter från de brusande vågorna vilar Torekovs Warmbadhus tryggt på klippan, strax intill det ikoniska lilla gula lotshuset. Innanför de linoljemålade väggarna väntar tångbad, massage och allmänt ompysslande. Men hur började den här verksamheten, mån tro? Jo, det var en gång en skollärare, en pastorsadjunkt, en före detta krögare och fyra sjökaptener. Året var 1876, och de ville förbättra ortsbornas hygieniska förhållanden och, inte minst, etablera Torekov som badort. De bildade Torekovs warm- och kallbadhus AB. Huset byggdes av bastant skeppstimmer och plankor från strandade vrak.

Idag ägs badhuset av Torekovs Turist- och badförening, och drivs av Charlotte Jörgensen. Hon sitter med Erik Magnussons och Frederic Täckströms bok Här trifvas vi förträffligt i knät. Ger då och då upp förtjusta små rop:
– Tänk, det gick ångbåtar från Halland med badgäster som kom hit och blev skrubbade…

Då var här bara öppet under sommaren. Det talas om timslånga tångbad, tallbarrsbad och ångbad. Dessa kunde bota allt från gikt till hemorrojder!
– Tallbarrsbad, fortsätter hon drömmande. Det låter spännande. Om man skulle ta upp det igen…



Många familjer har gjort det till en tradition att inleda julhelgen med ett besök på warmbadhuset i Torekov. Ett välbehövligt avbrott i stressen, tror Charlotte Jörgensen, som driver verksamheten.
Foto taget i december 2019 av Erica Elmberg för Bjäre NU.



Ekonomin för det nystartade badhuset gick upp och ner, med flera konkurser. Efter hand som bostäderna fick egna badrum blev tiderna bistrare. Men 1997 hittade verksamheten sin nuvarande form. Idag har man öppet året om och erbjuder, förutom tångbaden, massage, hud- och fotvård.

Charlotte tror på framtiden för moderna varmbadhus.
– Det är nödvändigt att vi tar hand om oss bättre, när det gäller kost och träning. Men också avkoppling. Och det här måste präntas in tidigt – jag ser alltför många överviktiga barn. Det är delvis ett samhällsansvar, men också individens ansvar. Föräldrarna styr ju inköpen av maten. I skolan finns de viktiga idrottslärarna som ger barnen teoretisk utbildning, och den måste följas upp i hemmen.

På warmbadhuset börjar dagen med att mineralrik blåstång och sågtång samlas in från havet. Den skållas och hälls i badkaren till ångande hälsokurer.
– Grupper på åtta, tio personer är perfekt, menar Charlotte. Större grupper går också bra, men då lägger vi upp det med andra aktiviteter också. Det händer att gästerna tar med sig champagne eller annat gott.

Under sommarmånaderna är det full fart när sommargästerna kommer från Stockholm och Göteborg.
– En jätterolig tid. Resten av året är det lite mer avslappnat, då har vi grupper av lokala gäster. Och nu närmar sig en rolig tid! Julhelgen är stor, för då samlas hela familjer för julbad med behandling. De reser från Helsingborg, Malmö och Halland, ja till och med från Göteborg och Köpenhamn. Tonåringar, deras föräldrar och den äldre generationen inleder helgfirandet här tillsammans. Jag har märkt att intresset ökar från år till år, kanske för att folk behöver ett avbrott i den allt mer uppskruvade stressen. De mår bra av att bli ompysslade i några timmar.

Under nyårshelgen tar badfolket ledigt, men redan 2-3 januari slår man upp portarna igen.
– Då har vi barn-spa. Ungarna är i regel inte så glada för hel tång, så vi brukar reda till örtbad, med en liten tångruska i. Det är väldigt mysigt.

TEXT & FOTO: ERICA ELMBERG