450 barn i 51 lag från 14 olika föreningar. LRF konsult-cup i Västra Karup fortsätter att växa. Men när cupen nu gått av stapeln för fjärde året i rad har arrangemanget slagit i taket. Omklädningsrummen och planerna på Västra Karups IP räcker helt enkelt inte till för ett ännu större evenemang.

På en av femmannaplanerna som kritats upp på A-planen på Västra Karups IP möts Kristianstadslaget Wä IF och Ängelholms FF. Åttaåringarna följs åt i en klunga kring bollen och det råder totalt fokus på spelet. Wä dominerar rätt kraftigt och ÄFFs målvakt sliter hårt med att mota alla skott mot målet. Bredvid planen pustar en av VKIFs arrangemangsansvariga, Jens Nygren, ut i sommarvärmen.

Jens som tillsammans med Anna Nilsson är VKIFs ”cupgeneraler” har fullt upp både inför och under arrangemanget. LRF konsult-cup har vuxit varje år sen starten 2014. Men nu kan inte cupen bli större förklarar Jens. Inför årets upplaga tvingades arrangerande Västra Karups IF tacka nej till lag som ville anmäla sig till cupen.
– Årets upplaga är precis vad vi klarar av att härbärgera här på Västra Karups idrottsplats. Omklädningsrummen är fyllda till bristningsgränsen och vi har tryckt in precis så många fem- och sjumannaplaner som det går på gräsytorna, förklarar Jens och pekar med handen ut på en myllrande idrottsplats där knattar i regnbågens alla färger gör upp i fyra parallella matcher. Allt ackompanjerat av stöttande och hejande ledare och föräldrar som trängs runt planerna.

Cupen pågår i två dagar där sju- och åttaåringarna gör upp på lördagen medan det är nio- och tioåringarnas tur på söndagen.
– Lördagens start med sjuåringarna är alltid lite speciell, förklarar Jens Nygren. För många av barnen är det första gången de spelar match på riktigt. För första gången har man på sig klubbens matchställ och har en riktig plan och en domare, det blir mycket att förklara för ledare och funktionärer, men det är alltid glädje och bra stämning, berättar Jens.

Efter en helg med mängder av matcher koras ingen vinnare. Matchernas resultat räknas inte utan det är glädjen och lusten i att spela fotboll som lyfts fram. Alla deltagare får medalj efter färdigspelad cup.
– I år beställde vi 480 medaljer så jag är säker på att alla ska få nåt att hänga kring halsen, säger Jens Nygren.

För Västra Karups IF innebär cupen mycket ideellt arbete men också inkomster för klubbens ungdomsavdelning.
– Sponsorerna täcker det mesta av våra kostnader för domare och medaljer, pengarna som sen blir över från anmälningsavgifter och försäljning i våra kiosker går rakt in i vår ungdomsverksamhet samt investeras i kommande upplagor av cupen, förklarar Jens.
– I år sprängde vi högtalarna här på Idrottsplatsen när vi skulle dra igång cupen, så där har vi något att investera i, ler Jens Nygren i solskenet.

Intill jublar knattarna i Wä IF efter att äntligen fått hål på ÄFF.