Ungdomarna ska vara framtiden

952

Både denna vecka och förra rapporterar vi om driftiga ungdomar som med sina UF-företag hittat bra idéer som ger business. När undertecknad gick i grundskolan fanns inget tänk eller inriktning på att lära sig driva företag så som det är idag.

Duktiga ungdomar som gör kortlekar eller pussel med Bjärekoppling, väskor som hyllar kvinnorättskämpar varvas med gänget i detta numret som utbildar och tillhandahar en personalpool med unga till restaurangbranschen. Många fler finns säkert som vi inte vet om. Det är så kul att se drivkraften och den kunskapen som de tidigt i livet får om hur det är att driva företag. Det ger en stor förhoppning om vad de kan uträtta framöver!

Samtidigt rapporterar vi om bilbränder, skadegörelse och problem som polisen säger att det ”med största sannolikhet” härrör till ungdomar. Det är knappast samma ungdomar som frontar innovativa UF-företag. Hur blev det så här?

När jag var ung var de flesta ganska lika. Visst fanns det bråkstakar (kickers) som med taskiga hemförhållande var tvungna att hävda sig genom fysiskt våld och försökte sätta skräck i oss andra. Då under min skolgång, på 1980- och 1990-talet, i Sollentuna, en förort till Stockholm, fanns det så klart en del tjafs och bråk. Det brann dock inga bilar.

Det farliga för oss handlade om att gå upp till torget ovanför skolan där man alltid riskerade att bli kastad i den lilla fontänen om ”de tuffa” var på humör för det. Vilket resulterade i att bli genomblöt och alla såg att man hade ”åkt dit”.

Men vad händer nu i en liten fridsam kommun som Båstad? Det bränns bilar, skolor blir utsatta för skadegörelse och bränder. Ungdomar ger sig på varandra och tar jackor och transportmedel. Varför?

Kanske beror det på bristen av föräldrar eller föräldrar som brustit i ansvar och ungdomarna riskerar att ställa till det för sig i resten av livet.

Självklart vet en hel del personer vilka det är som gör dessa saker i Förslöv och när de åker dit kommer försäkringsbolagen ställa sina skadeståndsanspråk. Hur är det att påbörja vuxenlivet med en fordran på en kvarts miljon för bilen som sattes i brand på tågstationen? Eller landar det på föräldrarna? Inte kul hur det än blir!

Hur som helst så bör vi alla hålla ögonen öppna så de som ställer till med skiten kan stoppas och få en chans till en bättre start i livet. Samhället i stort tjänar på om vi kan stävja osämja.

Trevlig läsning!


Peter Jakobsson, Redaktör Bjäre NU