I förra numret av Röda Tråden mötte vi producenten Gerd Román Hall som berättade om ett liv med körsången och musiken. Gerd skickade tråden vidare till det relativt nyblivna Förslövsparet Simon och Jenny Welarius, som förra sommaren tog över Ekhems Gård, med frågan ”Berätta om första tiden, från Södertälje till gårdsbutiken på Hallandsåsen. Hur har det varit?”

Vi träffas över en kopp kaffe i uterummet hemma på gården, som sedan den 13 juni förra sommaren är familjen Welarius hem. Utanför fönstret leker katterna och miljön är så fridfull som det bara kan vara på en gård på landet.

Var det den här känslan ni sökte när ni lämnade Södertälje för Förslöv?
– Jag är uppvuxen på en gård i Småland, börjar Simon. För mig har detta med landet nog alltid funnits där och samtidigt har jag och Jenny alltid sagt att en dag ska vi bo nära havet på västkusten och nu blev det så, kanske tidigare än vi trott.

Jenny berättar att hon är uppväxt i Karlskrona med havet alltid närvarande så längtan efter det fanns där inombords.
– Jag bodde som barn i ett vanligt litet samhälle, i Lyckeby, så livet på landet är inget som jag upplevt tidigare men när vi hittade den här gården och kom hit första gången var det som att allt föll på plats.

Uppväxta i Småland respektive Blekinge och med studier i Lund respektive Västervik kom paret som nybliven sjuksköterska respektive civilingenjör att flytta runt en del innan de hamnade i Södertälje där båda kom att arbeta på Scania. Jenny på företagets vårdcentral och Simon som ingenjör.
– Vi bodde i Södertälje i sexton år, berättar Jenny. Det är den längsta tid jag bott på ett ställe i mitt liv och där är våra fyra barn födda och uppväxta. Såklart är det ett stort steg att lämna allt det för att kasta sig ut i det okända men vi har genom vår tro alltid litat på de dörrar som öppnas respektive stängs och när vi väl börjat prata om detta var det som att det var meningen.

De sista fem åren i Södertälje arbetade Simon som polis efter att han i dryga trettioårsåldern valt att byta karriär då arbetet som civilingenjör blev lite för enformigt. Ett mer varierat arbete och möjligheten att arbeta med människor lockade.
– Jag trivdes väldigt bra både på Scania och som polis men när tanken på flytten kom, och vi kände att det var rätt, var det ingen tvekan om att vi skulle göra det, även om många i vår omgivning nog tänkte att vi var lite galna.

Det var efter en semester i Landskrona sommaren 2018 som Simon på vägen hem frågade Jenny om det inte var dags nu att ta steget och förverkliga den där drömmen de båda gick och bar på. Tanken började gro och samtidigt började paret söka runt på nätet för att se om det fanns några lämpliga hus till salu och det var så de hittade Ekhems Gård med tillhörande gårdsbutik.
– Vi ringde till Sven Ekhem och redan första gången vi pratade fick vi en väldigt bra kontakt, berättar Jenny. Han och Gullan har hjälpt oss otroligt mycket under en här resan och utan det stödet hade vi aldrig gett oss in i det, det är jag säker på.

Hemma i Södertälje hade paret ett hus som behövde säljas, ännu ett viktigt steg för att kunna förverkliga drömmen, och det behövde dessutom säljas till rätt pris för att kalkylen skulle gå ihop sig.
– Vi hann ha det ute några dagar bara och efter första visningen var det sålt, för oss var det ännu ett tecken på att vi hade Gud med oss och att vi hade gjort rätt, berättar Simon.

Den 13 juni förra sommaren flyttade familjen in på gården, mitt under den absoluta högsäsongen för gårdsbutiken. Både Jenny och Simon beskriver det som otroligt tufft att kastas rakt in i verksamheten, som för dem var helt ny. Potatisen skulle plockas, jordgubbarna snoppas, saften kokas och så vidare. Men det gick, mycket tack vare att hela familjen hjälptes åt och att de tidigare ägarna hela tiden fanns med som ett stöd.

Var det tuffare än ni trott att ta över gården?
– Det har varit ett tufft år på många sätt, inleder Jenny. Vi har fått lära oss så mycket samtidigt som vi har haft olika sätt att tackla det på. Simon är bra på att fokusera på en sak i taget medan jag hela tiden ser allt som behöver göras, jag har nog haft svårast för att hantera allt nytt men det har varit enormt lärorikt.

Jenny arbetar idag som sjuksköterska i Helsingborg och Simon arbetar hemma på gården samtidigt som han arbetar extra på timmar. Det är mycket att sköta på en gård som Ekhems Gård, förutom gårdsbutiken och allt det som hör därtill finns även fem hotell-lägenheter som hyrs ut.
– Just nu bygger jag ytterligare fyra lägenheter som kommer att vara klara om ungefär ett år, berättar Simon. Det finns hela tiden saker att göra på gården, vi bygger om i affären och sätter sakta med säkert vår prägel på gården.

Det har varit ett tufft år, det bekräftar både Simon och Jenny. Men de har aldrig ångrat flytten till Förslöv, här kan de tre yngsta barnen cykla till skolan och naturen finns utanför dörren. De har lärt sig otroligt mycket under de tio månaderna som gått, även om de inte hunnit lära känna sin nya hembygd så mycket som de önskat.
– Förra sommaren blev det fem kvällsdopp, resten av tiden jobbade vi på gården, avslutar Jenny. Men nu har vi börjat komma in i allt och den här sommaren ska vi nog hinna med lite annat också.

OM Jenny & Simon

Namn: Jenny och Simon Welarius
Ålder: Båda är 42 år
Bostadsort: Förslöv
Yrke: Sjuksköterska respektive civilingenjör och polis, numera gårdsägare
Mitt smultronställe på Bjäre: Havet och vår gård

Jenny och Simon skickar Röda Tråden till Josefin Svensson som driver Josefins Bär med frågan: ”Hur kan dina bär vara så goda?”

TEXT: JOAKIM S ORMSMARCK
FOTO: PRIVAT