Vi måste inte acceptera ett nedskräpat Båstad!

1413

Efter att ha flyttat hit till Båstad, har jag vandrat runt och plockat skräp mer eller mindre varje dag. Låt vara bara någon timmes tid per dag, men det blir en hel del plockat på en till halvannan timme. Många ”knäna böj” blir det också. Garanterat 50-100 per dag. Utslaget på ett år blir det 15-30.000 knäböjningar, vilka tankar det nu kan ge.

Hursomhelst har jag rensat strandängarna från gränsen Skummeslövsstrand in till Båstad centrum; hela Malenskogen; större delen av skogspartierna kring Hemmeslövsstrand; hela Kustvägen inne från Båstad ända fram till dess slut nere vid dynerna; i viss mån också längs strandspromenaden i centrum ut till Norrviken. Många kassar med skräp har det blivit. Många tomburkar, flaskor liksom hundbajspåsar har fyllt kassarna. Godispapper tar förvisso inte stor plats, men det är kopiösa mängder man måste böja sig efter.

Stränderna vandrar vi på dagligen och befriar dem från all ilandfluten plast. De är rent förfärligt tråkiga med alla plastpåsar och allt annat skräp som finns där. Detta skall inte behöva vara Båstads ansikte utåt! Kommunen har traktorer ute nu, vilket givetvis är bra, men de får tyvärr inte med sig all bråte och tång.

Kanske du inte har sett skräpet som legat överallt. Men jag har sett det och vill absolut inte se det. Jag vill det ska vara snyggt och prydligt ute i naturen och kan inte förstå, varför vi ska behöva acceptera denna ständiga av allas vårfina gemensamma miljö!

Jag gör det i alla fall inte. Därför hoppas jag att du vill hjälpa till (om du nte redan gör det). Ta alltid med en liten plastpåse, när du ändå är ute och promenerar. Plocka upp skräpet du ser, eller åtminstone det som stör dig mest. Kasta sedan påsen i närmaste sopställ eller hundbajslåda.

Ett annat sätt är givetvis att aldrig kasta något skräp. Ytterligare ett sätt är att be slarvpellar plocka upp efter sig (om man nu har modet att göra det). I förlängningen måste vi visa att det inte är acceptabelt att kasta skräp.

De värsta syndarna tycks vara ”godisätarna”. Extremt ”släpphänta” släpper de sina godispapper där de går och står. Nikotinisterna (rökare och snusare) är också ena lortpellar. Men inte bara rökare, utan också krökare, är ett gissel för vår natur och miljö. De tycks tro att deras burkar och flaskor fungerar som något slags dekoration i naturen. Men där har de defintivt fel – naturen klarar sig alldeles utmärkt ”burkslavarnas” alster förutan.

Sedan har vi en grupp med påtaglig tankebegränsning – hundägarna (givetvis inte alla, men alltför många). Hur kan man komma på den bisarra idén att stoppa hundarnas bajs i en plastpåse, vilken man sedan kastar i naturen? Det tar åratal innan påsarna försvinner. Självklart är det mycket bättre, att ta en pinne och peta undan bajset, så ingen trampar i det. Trots allt – bajs multnar ner på kort tid – till skillnad från plastpåsarna.

Alltså – låt oss hjälpas åt! Visst kan det kännas som ett Sisyfos-arbete att försöka hålla rent. Men tillsammans kan vi råda bot på eländet. Ensam klarar man det inte. Räkna heller inte med att kommunen klarar det med sina resurser. F.ö. kommunen är faktiskt vi – du och jag.

Dessutom – kanske tar det emot lite, att kasta skräp i en ren natur än i en skräpig dito. Måhända är det bara en from förhoppning. Men det kan vara så!

Aspekter – tankar!?

Edward Ellman