Klik venligst
BJÄRE 2017-07-08 KL. 12:43

Villa Furunäs har återfått sin glans

Villa Furunäs har återfått sin glans

Varje år delar föreningen Gamla Båstad ut en mässingsplakett till någon som de tycker renoverat ett hus på ett lyckat sätt med inriktningen att återskapa det till hur det sett ut en gång i tiden. I år fick Mikael Bertilsson och Maria Kjellberg utmärkelsen för renoveringen av villan Furunäs på Malen i Båstad.

– Utmärkelsen betyder jättemycket och är ett bevis för att det vi gjort är bra, inleder Maria.
– Jag tycker också det var jätteroligt, den har jag tänkt på att jag vill ha. Det var lite en strävan när vi gick in detta projektet, instämmer Mikael.

Plaketten har Gamla Båstad delat ut i över 30 år. De väljer varje år en fastighet som främjar kulturmiljön i Båstad utan speciell motivering för varje hus eller miljö.
– Vi brukar välja någon som under året har renoverat ett hus på ”rätt” sätt. Alltså med hänsyn till hur det sett ut en gång, berättar Gert Håkan Eriksson ordförande i Föreningen Gamla Båstad.

Huset historia är inte helt känd och det har ändrat skepnad med tiden.
– De sägs att huset är byggt 1896 och att då hästarna till kalkugnen som fanns här bredvid stod i detta huset så det var nog ett stall från början. När vi rev i huset under renoveringen såg vi att på ena gaveln har det troligen varit ett gödselutkast. Om det stämmer vet vi inte exakt. Vi har en bild på huset från 1915 och då var det ett bostadshus, berättar Micke.



Mikael Bertilsson och Maria Kjellberg har gett Furunäs en omsorgsfull renovering

Den tidigare ägaren, som var arkitekt och bland annat ritat Apelrydskolan och Prästgården, hade hade renoverat senast på 70-talet med det som var fint då men som blivit nött och gammalt med åren. Stora delar av stommen var även i akut behov av renovering. Mikael visar lite bilder på rejält ruttna balkar som hittades i huset vid renoveringen.
– Nu är det i princip ett nytt hus i ett gammalt. Jag ville göra allt rätt för att få huset att finnas kvar under en väldigt lång tid. Vi grävde ur huset och byggde upp igen. Rör, el mm är ju helt nytt efter dagens standard, för det måste det vara, men det ser ut som det gjorde förr. Vi har behållit rumsindelningen med endast små justeringar.

Mikael berättar att han för många år sedan bodde i grannfastigheten och har sedan dess haft ögonen på Villa Furunäs. Under åren har de åkt förbi många gånger och mycket var redan klart i tankarna på hur de skulle göra med huset om de fick möjligheten. De tidigare ägarna visste om att paret hade ögonen på huset och lite skämtsamt har de under åren frågat dem, när de mötts på byn, om det inte var dags att sälja.
– Till slut ringde de oss och sa att de skulle sälja och såg gärna att vi köpte men de ville gå via mäklare för att få en marknadsriktig prisbild. Huset låg ute på marknaden ett tag men tillslut fick vi köpa det, berättar Micke som inte vet om det var fler som var intresserade av huset med det stora renoveringsbehovet.

Renoveringen tog ett år men det är inte Micke och Maria som själva snickrat på huset. Micke är ena halvan av byggbolaget MMB och anlitade till stor del sin duktiga personal.
– Många timmar är nedlagda på att jobba med den gamla struktur som fanns på huset. Det mesta är lite snett i gamla hus men vi valde att inte riva och bygga om utan renoverade med de förutsättningarna som fanns och det är en utmaning. Jag vill att alla små detaljer ska vara rätt gjort. Många ser det nog inte men det skapar det totalintrycket som många upplever av renoveringen. Vi har bevarat de gamla glasen i fönstren, jobbat åtskilligt med detaljer. Väggarna har lite olika tjocklekar som inte stämmer överens med dagens isolering men då har vi löst det. Ganska nördigt men det är då det blir helt perfekt, berättar Micke med entusiasm.
– Micke är extremt nördig i detta, nästa på gränsen. Vissa detaljer är det bara han som ser och ingen annan, fyller Maria i och Micke skrattar instämmande.

Allt är platsbyggt i huset för att låta huset sätta prägel och inte anpassa huset efter färdiga stommar. Kök, garderober och allt fast installation är helt skräddarsytt för husets proportioner.

Nu slutputsas det på några smådetaljer men i övrigt är allt klart. Paret är inga som gillar att ha småprojekt konstant i huset.
– Ett stort projekt och göra klart allt! Det är vår filosofi, berättar Maria.
– Jag jobbar ju med byggen hela tiden och då vill jag inte komma hem och det är bygge hemma också. Jag vill bli klar med allt på en gång, fyller Micke i.

När det stora bygget skulle dra igång grävde de upp alla rosor runt huset och bevarade under renoveringen för att återplantera när allt var klart. Nu är det samma rosor runt huset som tidigare.

Micke och Marias svar på frågan om vad som är viktigast att tänka på vid en renovering är att renovera efter husets historia och inte försöka göra ett annat hus än det från början var.
– Sätter du för moderna fönster i ett gammalt hus så förstör du intrycket totalt. Det är detaljerna som gör att huset lyfter, avslutar Micke som har ögon för detaljerna.

TEXT & FOTO: Peter Jakobsson