Den 15 juli 2015 tog Gustav Sundin över den anrika gallerilokalen på hörnet av Storgatan i Torekov. Samtidigt slogs dörrarna till konsthallen Fabriken upp. Nu utökas verksamheten samtidigt som det är femårsjubileum.

– Nu, fem år och två barn senare, kommer konstälskarna på Bjäre att få bekanta sig med min fru, Carolina, som kliver in som delägare i galleriet. Vi tar tillsammans nästa steg i utvecklingen av verksamheten med en ramverkstad, säger Gustav Sundin.

Lagom till jubileet inviger paret Sundin en komplett ramverkstad i direkt anslutning till konsthallen i Fabriken. Där kan både konstnärer och privatpersoner få sina tavlor professionellt inramade.
– Att Carolina blir delägare innebär inte bara att det blir mer tid för mig att måla, utan också att Torekov får en ny helårsverksamhet. För oss som bor och lever i byn året om är det viktigt, menar Gustav Sundin.


Gustav och Carolina vet att det gäller att vara noggrann när ramarna ska tillverkas.

Sommarens vernissager kommer att få en lite annan prägel än vanligt. Öppettiderna förlängs för att så många som möjligt ska kunna besöka galleriet på vernissagedagarna utan att behöva trängas. De som vill hålla distans kan ta del av evenemangen digitalt i 3D-format i realtid. På galleriets webbplats galleritorekov.se går det redan nu att prova ett digitalt galleribesök. Där finns också information om vernissagedatum och utställande konstnärer.
– Vi vill göra vad vi kan för att kunna bjuda Bjäreborna och sommargästerna på spännande konstupplevelser och på samma gång följa myndigheternas regler och rekommendationer. Det känns angeläget i dessa tider, säger Gustav Sundin.

Ytterligare en nyhet som gör det lättare att ta del av sommarens utställningar är en liten trappa som leder upp till ett av galleriets fönster.
– Det är Torekovs eget ”Gluggenheim”. Där har alla som vill ta en förhandstitt eller går förbi när galleriet har stängt möjlighet att fönstershoppa sommarens konst, avslutar Gustav Sundin.

Efter sommaren kommer paret att satsa på att ha lite föreläsningar inom konst och även annat.
– Vi har haft några föreläsningar tidigare och det var väldigt populärt, säger Carolina.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON