Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BÅSTAD 2021-10-01 KL. 11:45

Äkta leopardskinn dök upp på lokal loppis

Av Peter Jakobsson

Varje lördag håller Båstads GIF öppet loppisen vid Örebäcksvallen. Den senaste lördagen hände något ovanligt. På baksidan vid inlämningen hade någon helt plötsligt ställt en stor IKEA-påse. När den undersöktes visade det sig att den innehöll ett leopardskinn.

Äkta leopardskinn dök upp på lokal loppis
GIF loppisbutik fick en rejäl överraskning när de fann att någon lämnat en kasse med ett äkta leopardskinn i.

– Det var mycket märkligt. Ingen såg vem som kom och lämnade påsen med skinnet. Men vi kunde konstatera att det var äkta, säger Majvor Bergh.

Att handla med päls av hotade arter är förbjudet i hela EU. Det finns stränga bestämmelser för alla kommersiella aktiviteter med pälsar och skinn av dessa arter.
– Vi förstod direkt att vi inte kunde göra något med skinnet annat än att kontakta Jordbruksverket, säger Majvor.

Frågan var dock vem som lämnade skinnet vid loppisen och om denne kunde berätta mer om var det kom från och vad det fanns för historia. Loppisen gjorde ett inlägg på Facebook och efterlyste svar.
– Det kom många kommentarer och många var intresserade. Någon frågade efter huvudet och flera sa att de kunde ta hand om skinnet. Men vi fick inget svar på vem som hade lämnat det, berättar Majvor.

Loppisen har tidigare fått in elfenben som de inte kunnat ta emot. Detta var första gången ett leopardskinn dök upp.
– För att ha ryggen fri måste vi anmäla sådant här till Jordbruksverket för att inte göra något olagligt. I samtal med Jordbruksverket fick vi veta att det även finns hälsorisker med gamla skinn, folk kan bli sjuka av att hantera det.

Efter helgen skickades skinnet till Jordbruksverket och de ser till att det går till förbränning.
– Det kunde inte ligga kvar på loppisen om folk kan bli dåliga.

Var skinnet kommer från och vem som lämnade det är fortfarande ett mysterium.
– Det kan ju vara någon som hittat det när de städade ett dödsbo eller liknande. Jag kan förstå om saker dyker upp då som man inte vet vad man ska göra med. Lämna till loppis är inte alltid det rätta.

Handel med skinn från utrotningshotade djur är olagligt men om man råkar komma över ett skinn och vänder sig till Jordbruksverket så gör man det rätta utan att vara olaglig.