BÅSTAD 2022-09-25 KL. 08:00

Äpplet hyllas med en egen dag i Båstad

Av Carina Nilsson

Den första oktober är det dags att hylla äpplet och Bjäres långa fruktodlartradition. Då ordnar Föreningen Gamla Båstad äpplets dag på Bokhandlaregården.

Äpplet hyllas med en egen dag i Båstad
Thomas Andersson, kommunfullmäktiges ordförande är 1:e äppelpressare. De som kommer med frukt behöver ta med egna flaskor som musten kan tappas upp i. Foto: Privat

Traditionen med höst- eller skördemarknad i Båstad sträcker sig ett par hundra år tillbaka i tiden. Men för ungefär 40 år sedan höll traditionen på att dö ut, berättar Gert-Håkan Eriksson som är ordförande i föreningen.

– Då startade vi Äpplets dag. Båstad var ju en gång i tiden Sveriges största äppelodlardistrikt, till och med större än Österlen, men sedan har det ju byggts mycket så en del har försvunnit. Men äpplet har fortfarande en väldigt stark anknytning till Båstad och många satsar på fruktodling igen, säger han.

Den 1 oktober kommer det att finnas äpplen och frukt till försäljning på Bokhandlaregården.

– Det finns dock plats för fler om det är någon som är intresserad, säger Gert-Håkan Eriksson.


Gullan Ilerup med färdigpressad must. Foto: Privat


Föreningen kommer också att finnas också på plats med sin fruktpress.

– Om folk har trädgårdsäpplen kan vi pressa dem till must. Vi kan dock inte pastörisera dem, utan man får dricka musten snart eller frysa den eftersom den får ganska kort hållbarhet. Men det är ett trevligt sätt att ta vara på trädgårdens äpplen, särskilt nu när det verkligen ligger i tiden med hållbarhet och att ta tillvara på saker. Musten blir också en ren naturprodukt, men det gäller att folk kommer ihåg att ta med sig flaskor eller annat att hälla upp musten i, säger Gert-Håkan Eriksson.

Äpplets dag håller på mellan 10-14.