Klik venligst
BÅSTAD 2023-05-26 KL. 12:34

Båstadbo åtalas för tre våldtäkter

Av Carina Nilsson

En Båstadbo i 25-årsåldern åtalas för tre fall av våldtäkt vid Uddevalla tingsrätt. Våldtäkterna har begåtts mot tre kvinnor och ägt rum i Orusts kommun.

Båstadbo åtalas för tre våldtäkter
En Båstadbo åtalas för tre våldtäkter alternativt oaktsam våldtäkt. Foto: Bildbyrån

Åklagaren har nu lämnat in en stämningsansökan där Båstadbon åtalas för tre fall av våldtäkt. I andra hand yrkar åklagaren på oaktsam våldtäkt i samtliga fall. Brottsrubriceringen innebär att man kan dömas för våldtäkt om man har varit grovt oaktsam i frågan om den andra personen deltar frivilligt eller inte.

Samtliga våldtäkter har enligt åtalet ägt rum på Orust vid tre olika tillfällen i april, maj och augusti förra året.

Vid det första tillfället blev en kvinna våldtagen oralt och analt trots att hon sade nej och försökte putta bort mannen. Detta hindrade dock inte honom från att fortsätta, skriver åklagaren i åtalet.

Vid det andra tillfället genomförde mannen en sexuell handling jämförbar med samlag enligt åtalet. Mannen förde in sina fingrar i hennes underliv flera gånger trots att kvinnan sade nej. Mannen har också lagt sig över henne och försökt kyssa henne utan hennes samtycke.

I det tredje fallet genomförde den åtalade mannen ett analt samlag med en kvinna som sov och var berusad eller drogad. Mannen har alltså utnyttjat att kvinnan befann sig i en särskilt utsatt situation på grund av sömn, berusning eller drogpåverkan, anser åklagaren.

Ett stort antal förhör har hållits med olika vittnen och anhöriga till kvinnorna. I sin bevisning har åklagaren också ett stort antal sms mellan personerna och vittnen.

Båstadbon anhölls i sin frånvaro den 20 mars. Han greps tre dagar senare av polis och har därefter suttit häktad sedan den 26 mars i år. Han nekar till att ha begått brott i alla tre fallen.