BÅSTAD 2022-05-26 KL. 06:00

Båstadföretag sätter hälsan först

Av Carina Nilsson

Allt fler intresserar sig för Båstadföretaget In Body Swedens produkter som scannar kroppen med elektromagnetiska impulser.

Med tekniken kan allvarliga sjukdomar, som cancer, inflammationer och eventuell organsvikt upptäckas i ett tidigt skede. Företagets maskiner används även i forskningssamarbeten med flera sjukhus.

Båstadföretag sätter hälsan först
Michael Mecé vid en av kroppsscanningsmaskinerna. Foto: Carina Nilsson

In Body Sweden drivs av Michael Mecé och Annica Henriksson. Michael är i grunden personlig tränare och kom i kontakt med produkterna när han jobbade på Torekov hotell med hälsocoachning för hotellets gäster.

– Jag trodde på tekniken direkt. Vi hade bland annat en medelålders man, där kroppsscanningen indikerade att han kunde ha njursvikt så jag skickade honom till läkare. Han hade mycket riktigt njursvikt och behövde läggas in på en gång, säger Michael.

Maskinerna för kroppsscanning kommer från Sydkorea, där man startade 1996. Numera finns de i 110 länder.

– I Sydkorea finns det en apparat i varje skola och på varje apotek. Man använder dem hela tiden för att kolla sin hälsostatus. Vi är också noga med att det här handlar om just hälsa och inte om att få en perfekt bikinikropp, säger Annika.

Själva mätningen är väldigt enkel. Med hjälp av längd, vikt och ålder samt den elektromagnetiska mätningen kan maskinen se hur stor andel muskelmassa personen har. Den kan också mäta hur mycket farligt fett man har.

– En person kan ju vara smal, men ändå ha mycket fett runt inre organ, vilket är mer farligt än att ha ”vanligt fett”. Många som tränar för hårt kan ha mindre muskelmassa än en person som inte tränar alls, säger Annica.

– Förenklat kan man säga att den mäter tjockleken på cellerna, och det indikerar hur cellerna mår. Om man ser att cellerna minskar i en del av kroppen så kan det till exempel vara tecken på att man håller på att utveckla en allvarlig sjukdom, säger Michael.

Maskinen gör sedan en utskrift som visar vatten- och fettmängd samt inre bukfett bland annat. Den tar också fram ett värde på hur cellerna mår där män ska ha ett värde över 6 och kvinnor över 5.

– Studier i Mexico visar att corona-patienter som avled hade ett värde på 3,6, säger Michael.

Annica och Michael får nu allt fler förfrågningar från företag som vill köpa in deras maskiner.

– Köparna är privata företag som vill hålla sjukfrånvaron nere och företagshälsovården har också ett stort intresse. Även gym och andra som jobbar med träning och hälsa finns bland kunderna. Vi hoppas även på att kunna sälja den till apotekskedjorna. De erbjuder ju numera många tjänster inom hälsa, säger Michael.

– Sjukfrånvaro kostar väldigt mycket för företagen. Och för den enskilde är det ofta en lång väg tillbaka om man blir sjukskriven en längre tid. Jag tror att många företag vill förebygga det, säger Annica.

De har just fått hem en ny, ännu mer avancerad maskin, där mätningen även kan indikera om någon är på väg att utveckla cancer. Maskinen används bland annat inom bröstcancerforskning på Karolinska och i forskningssyfte på reumatologen i Lund.

– Det är väldigt spännande och vi tror att det finns en stor potential i detta. Med kroppsscanning kan man upptäcka cancer innan dagens prover visar något. Och en tidig upptäckt kan förhindra lidande och spara pengar åt vården, säger Michael.

I de flesta fall visar dock inte kroppsscanningen någon allvarlig sjukdom.

– Det handlar oftast om det vanliga: kost, motion och sömn och att hitta balansen i det. Och det kan både vara att träna mer eller mindre, och att äta mindre – eller mer. En bra sömn är också verkligen avgörande för en god hälsa, säger Michael och Annica. Att regelbundet göra kroppsscanningen kan vara den pepp man behöver för att det man gör får effekt, säger Annica.