Klik venligst
BÅSTAD 2022-09-08 KL. 09:15

Barnen på Vitsippan gjorde spontan samhällsinsats

Av Peter Jakobsson

Skräp från festande ungdomar chockade förskolebarnen som ville se till att plocka upp det. En samhällsinsats från femåringarna som bland annat tänkte på att djur kan göra sig illa på skräpet.

Barnen på Vitsippan gjorde spontan samhällsinsats
Parken var full med skräp som förskolebarnen plockade upp. Foto: Lyckans förskola

Minst en gång i veckan går barn och personal från Lyckans förskola på utflykt för att leka på någon annan plats i Båstad. Det kan bli olika lekplatser, stenbryggan eller stranden men denna dag var de på väg till en favoritplats, lekplatsen Gulstad.

På väg till lekplatsen chockades både barn och pedagoger när de ser att det är fullt av skräp utslängt på marken i parken bredvid lekplatsen.
– Det såg ut som rester från en vild fest, förklarar Lena Ljungström som är en av pedagogerna från förskolan som var med på utflykten.

Barnen reagerade starkt på att det var så mycket skräp och ville göra något.
– Vi beslutade att vi skulle plocka upp skräpet. Barnen var oroliga för att djur skulle kunna skada sig på det, berättar Lena.


Burkar, flaskor och skräp sorterades på förskolan. Det som gick att panta gav några kronor som ska användas för att köpa något gott till barnen som gjorde en samhällsinsats. Foto: Lyckans förskola


Medan de plockade skräpet kom en granne till parken och förklarade att det kvällen innan hade varit ungdomar som festade och stojade. Kanske var det någon typ av nollningsfest.

På gräsmattan låg det burkar, flaskor, vinlådor, engångsglas, snusdosor, ballonger, en gasflaska och annat skräp.
– Det som var farligt, till exempel krossat glas, plockade vi vuxna medan barnen plockade annat. Totalt fyllde vi sju kassar med skräp som vi bar till förskolan för att sortera, förklarar Lena.

Pedagogerna reagerade positivt över att deras barn har sån pliktkänsla för att ta hand om skräp på rätt sätt.
– Det är lite förvånande att 4-5-åringar vet så mycket om hur man gör med skräp men tydligen inte 18-åringar på fest, kommenterar Lena lite skämtsamt och förklarar vidare att de på förskolan har ett projekt, hållbar utveckling, där de pratar om bland annat källsortering så detta vävdes in bra i det.

En del av skräpet var pant och totalt blev det 29 kronor för de burkar och flaskor som pantmaskinen godkände.
– Vi ska köpa något gott för de pengarna som barnen får dela på, säger Lena Ljungström.

Barnens hälsning till de som hade skräpat ner var tydlig och skarp:
– Djuren, naturen och människor kan bli skadade! FY SKÄMS!!