Klik venligst
BÅSTAD 2024-06-11 KL. 15:40

Bråket om 2025 års hyror har startat

Av Rickard Gustafsson

Fastighetsägarna har på flera håll, rekordtidigt, kallat Hyresgästföreningen till förhandlingsbordet för 2025 års hyror. Utgångspunkten är en höjning på drygt 15 procent – ett utspel som får Hyresgästföreningen att rasa.

Bråket om 2025 års hyror har startat
Fastighetsägarna hävdar att kostnaderna för att förvalta hyresrätter gått upp med 15 och betraktar siffran som en utgångspunkt inför hyresförhandlingarna 2025. Foto: Adobe Stock

När 2024 års hyror för privata hyresrätter skulle förhandlas fram slutade det i många kommuner med att parterna, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen, inte kom överens.

I 90 kommuner fick över 140 000 hyresgäster vänta på besked om den nya hyran långt in på vårkanten innan en särskild skiljeman, utsedd av Hyresnämnden, fastställde nivån som parterna motvilligt fick tugga i sig.

Fastighetsägarna Syd förhandlar 80 privatägda lägenheter i Båstad kommun och höjningen för 2024 blev identisk med allmännyttans Båstadhem. Överenskommelsen blev 5,5 procent för lägenheter med varmhyra och 4 procent för dem med kallhyra, utan inblandning av skiljeman.

Om det går att undvika när det gäller 2025 års hyror återstår att se.

Orsaken till att det kan bli en segdragen konflikt är att Fastighetsägarna redan kallat till rekordtidiga förhandlingar i Halland och delar av Skåne (Malmö, Lund och Trelleborg).

I en rapport konstateras att kostnadsutvecklingen i branschen ökat.

– Rapporten, som utgår från vår gemensamma modell, visar på ökningar på åtminstone 15 procent. Detta är en tydlig indikation på att vi behöver högre hyreshöjningar än föregående år, säger Tomas Ernhagen, chefekonom Fastighetsägarna Sverige och påpekar att hyran är fastighetsägarens enda intäkt och ska täcka kostnader för underhåll, skötsel och investeringar.

Magnus Hulthe Andersson, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna Syd i Malmö, motiverar den rekordtidiga kallelsen med att man vill nå i mål med förhandlingarna i god tid före årsskiftet.

– Vi vill undvika retroaktiva hyreshöjningar och därför behöver vi börja redan nu. Vi har som målsättning att vara klara innan december månads utgång.

När det kan bli aktuellt att kalla till lokala hyresförhandlingar i Båstad och vad det exakta yrkandet blir har ännu inte bestämts, berättar Hulthe Andersson, för BjäreNU.

15-procentsutspelet, som inte kallas för ett ”yrkande” utan en ”utgångspunkt” inför de lokala förhandlingarna, har retat gallfeber på Hyresgästföreningen.

När Fastighetsägarna nyligen kallade till förhandlingar för Halland blev det kraftiga reaktioner hos Hyresgästföreningen.

De ifrågasätter motpartens faktaunderlag och ser kallelsen som ren förhandlingstaktik.

– För oss känns det här inte som ett ärligt försök till att sätta sig ner vid förhandlingsbordet. För Sveriges hyresgäster är hyresförhandlingarna inte ett spel utan på riktigt, och vi är innerligt trötta på att ha en motpart som helt verkar strunta i dem. Det är ett oseriöst agerande från Fastighetsägarna sida, säger Liz Jönsson, regionordförande på Hyresgästföreningen norra Skåne påpekar att många hyresgäster fått rejäla hyressmällar två år i rad.