Av Johan W Jönsson
När de tre grabbarna tagit studenten och inte visste vad de skulle göra så bestämde de sig för att göra något tillsammans. Då mat, kött och framförallt hamburgare var ett stort intresse startade de en foodtruck vid namn Von Burgers. Nu har en vagn blivit två och en tredje är på gång. Nyligen fick de fyra av fem stjärnor i betyg av välkända Burgerdudes.
– Vi försöker att erbjuda det lilla extra och att hela tiden förfina våra recept, säger Hugo Eek som driver Von Burgers med Jakob Sandberg och Elias Nilsson.
De tre unga entreprenörerna är från Munka Ljungby. Det var också i hembyn som de placerade sin första foodtruck i oktober 2023. Sommaren efter ställde de en andra vagn i Båstad.
– Vi fick god respons på en gång och vågade satsa på en vagn till. Då jag varit mycket i Båstad på somrarna tänkte jag att det skulle vara en bra placering, säger Hugo.
Von Burgers flyttade dock ganska snabbt från Östra Karup till Hallandsvägen i Båstad. Tanken var initialt att köra sommaren och en bit in på hösten men vagnen har fortfarande öppet.
– Vi tänkte att det skulle vara mest rörelse här i Båstad på sommaren och funderade på att flytta runt den här vagnen lite. Men det har rullat på, så vi står kvar på samma plats, ler Hugo.
Hemorten Munka Ljungby överges inte. Här står ”moderskeppet” – den större vagnen på sex meter. Den i Båstad är fyra meter lång och den vagn som allt startade i.
Hugo Eek med en nygjord hamburgare från Von Burgers. Foto: Johan W Jönsson
– Vi har öppet sju dagar i veckan. Det har varit mycket jobb men kul. Nu har vi tagit in lite hjälp så att vi kan vara lediga någon dag. Våra anställda fattar inte hur vi fick plats alla tre i denna vagnen.
Von Burgers har sju ordinarie burgare (inklusive en månadens) som man kan få med en eller två puckar kött. Mest populär är originalburgaren Von Original med vitlöksmayo.
– Det är den vi rekommenderar om kunder frågar. Briochebröd, svenskproducerat nötkött och cheddarost ingår alltid. På den är det även bacon, rostad lök och rödlök, säger Hugo.
I början av december i fjol recenserade välkända Burgerdudes Von Burgers och gav dem fina fyra av fem stjärnor i betyg. Det konstaterades att ”Von Burgers gör mycket rätt redan nu”.
– Det är vi nöjda med! Eller nöjda och nöjda. Det blir vi aldrig. Det är bra med både positiv och negativ kritik. Då får man reda på vad man gör bra och vad som kan bli ännu bättre.
Hugo Eek förbereder en hamburgare med vana händer. Foto: Johan W Jönsson
Burgerdudes kändes igen när de kom till vagnen i Munka Ljungby, men de presenterade också sig. Hugo förklarar att hans kollega som tog emot beställningen givetvis blev något nervös.
– De tyckte det var väldigt gott, så det var roligt att höra. De testar allt som finns och har koll på läget. Det absolut viktigaste, enligt mig, är att man håller en jämn, hög kvalitet.
– Det gäller att göra allt så noggrant som möjligt och att aldrig slarva. Det ska givetvis inte ta för lång tid men man får inte tumma på kvaliteten. Sedan är köttet väldigt viktigt.
Innan Von Burgers öppnade testade de sig fram med vilket kött de skulle ha samt fetthalten. De tar sitt kött från Chefs culinar i Malmö. De är duktiga och hjälpsamma, berättar Hugo.
Hugo Eek berättar att det rullat på bra i Båstad även under vintern och att man därför väljer att stå kvar. Foto: Johan W Jönsson
Har ni planer på att utöka verksamheten?
– Ja, vi kommer faktiskt att få en vagn till inom kort. Vi kör vidare i Munka och Båstad och sedan är tanken att den tredje vagnen ska vara ambulerande och åka ut på events, säger Hugo.
– Vi utökar gärna lite mer i framtiden. Men oavsett hur många ställen vi har så strävar vi efter att hålla samma kvalitet överallt, varje dag. Det vinner man på i längden, tror vi, avslutar han.
Hugo Eek smashar burgare. Foto: Johan W Jönsson
Von Burgers satsar på kvalitet och förfinar hela tiden sina recept, även om kunderna redan tycker att det smakar bra. Foto: Johan W Jönsson
Fakta:
Hela Burgerdudes recension:
"Våra burgare såg väldigt inbjudande ut, och var lagom kladdiga med snyggt smält ost och en rejäl stekyta både på köttet och på brödets insida. Det smörstekta briochebrödet var varmt och fluffigt, och frasigt i bettet på helt rätt sätt. Köttet hade en ganska knaprig stekyta och ett saftigt inre, och denna saftighet framhävdes ytterligare av den krämiga osten. Det hade fått en generös omgång grovmalen svartpeppar, men tyvärr inte så mycket salt. Detta gjorde att köttet blev lite väl pepprigt, och att själva köttsmaken doldes något. Mängden toppings var det inget fel på, men överlag så var smakerna i burgarna överlag lite för försiktiga. Baconet i Von Original tillförde lite efterlängtad sälta, men det var tyvärr ganska mjukt och därför svårt att bita av. Även den tunnskurna löken följde med i tuggorna. Von Spicy-burgaren hade en hel del trevlig hetta, men hade också fått vara lite mer smakintensiv. Pommes fritesen var lite överfriterade, men fortfarande goda nog att vi ivrigt åt upp alla.
Von Burgers gör mycket rätt redan nu, och även om vi hade önskat att burgarna var lite mer smaksäkra så är de helt klart en burgardestination värda att lämna stadskärnan för."