BÅSTAD 2023-10-27 KL. 11:00

Butiken räddade grannens frukt

Av Carina Nilsson

Under ett par veckors tid har Tempo bjudit kunderna på gratis frukt som en Båstadbo har skänkt till butiken.

– Vi tyckte det var en jättekul idé, vi jobbar jättehårt med att minska matsvinnet på olika sätt, säger Fredrik Karlsson som är delägare i butiken.

Butiken räddade grannens frukt
Fredrik Karlsson på Tempo provsmakar frukten som en granne skänker bort. Foto: Privat

I mitten av oktober dignade det av äpplen och päron i Carin Stenmarcks trädgård i Båstad.

– Carin är en kund hos oss som vi också känner lite och hon undrade om vi inte kunde göra något med frukten i stället för att den skulle ruttna bort. Eftersom vi brinner för lokalproducerat och att jobba med matsvinn sade vi ja såklart, säger Fredrik Karlsson.

Butiken får ibland förfrågningar om att sälja privatpersoners frukt från trädgården.

– Men det kan vi inte göra på grund av olika lagar och regler. Det vi säljer ska ha ursprungsmärkning bland annat och nästan alla päron och äpplen vi säljer kommer från Kattviks fruktodling här i Båstad. Men att upplåta en plats utanför affären där vi skänker bort frukt, det kan vi göra, säger Fredrik Karlsson.

Idén blev genast populär bland kunderna som uppskattade fruktkorgarna.

– Carin har fått fylla på en omgång till, det rör sig om minst 40–50 kilo som har skänkts bort. Vi tycker det känns jättebra att frukten tas tillvara och för någon kund kanske det innebär en liten extra guldkant med tanke på hur det ekonomiska läget ser ut, säger Fredrik Karlsson.