BÅSTAD 2022-05-19 KL. 14:05

De prisas för sitt stora ideella engagemang

Av Johan W Jönsson

Tre ledare i Båstad uppmärksammas ”för sina goda ledarinsatser”. Dels handlar det om Lotta Olmarker och Johan Wastensson i Båstads GIF och dels om Bibbi Buhre i Båstads RK. ”Det är en kick att se ungdomarna utvecklas och växa, både som människor och spelare”, säger Wastensson.

De prisas för sitt stora ideella engagemang
Lotta Olmarker och Johan Wastensson prisas för sitt engagemang inom Båstad GIF. HÄr tillsammans med klubbchef Anette Eriksson.

Det är Sparbanksstiftelserna i Skåne tillsammans med RF-SISU i Skåne som står bakom ”Skånes idrottsledarstipendier”. Idrottsföreningarna får själva nominera lämpliga kandidater.

För Johan Wastensson var det tredje gången gillt. Han har varit nominerad två gånger tidigare. 2020 delades stipendierna inte ut på grund av pandemin och i fjol blev han inte utvald.

– Det var lite tredje gången gillt kan man säga, ja. För mig är det största egentligen inte att få ett pris. Det största var att få ta del av nomineringen. Den gjorde mig berörd, säger Wastensson.

Sedan 1976 har han utan uppehåll varit engagerad i Båstads GIF. Som spelare (i fyra decennier i seniortruppen) var han bland annat med och förde upp laget i division 3.

Wastensson var också med och startade upp innebandysektionen och han har suttit i föreningens huvudstyrelse, bland annat som vice ordförande.

– När mina barn började spela för tio år sedan blev jag tränare och det har jag varit sedan dess, säger Wastensson, som dessutom sitter med i fotbollssektionen och valberedningen.

Vad är det som gjort att du blivit kvar i alla år?
– Gemenskapen. Jag har haft vänner i föreningen sedan jag var liten. Jag har spelat med hjärtat. Jag hade chansen att spela i andra klubbar när jag var i 25-årsåldern men det var aldrig aktuellt.

Ser du slutet på din ledargärning?– Jag har två tjejer som älskar bollidrott - både innebandy och fotboll. Så länge de tycker att det är kul kommer jag att vara involverad på ett eller annat sätt, och det kommer jag nog vara ändå.

Hur känns det att bli uppskattad på det här sättet?
– Det är det roligaste jag har varit med om. Det känns stort. Vi är många ledare i föreningen och att jag och Lotta blivit uppmärksammade på det här sättet känns väldigt fint.

– Det är smickrande att klubben uppskattar en och tycker att man gjort ett bra jobb, fortsätter han.

Stipendiaten får 7 000 kronor själv och 3 000 kronor går till föreningen. Johan berättar att han tänker hitta på någonting roligt tillsammans med familjen för pengarna.
– I snitt blir det sex till tio timmar i veckan som man lägger på föreningen. Det är en kick att se ungdomarna växa och utvecklas. Både som människor och spelare, avslutar Wastensson.

Johan sitter faktiskt i Båstads GIF:s valberedning tillsammans med den andra stipendiaten Lotta Olmarker. Hon har varit engagerad i föreningen i elva år och främst på friidrottssidan.
– Jag blev paff när jag fick reda på att jag fått det här stipendiet. Men det känns väldigt, väldigt roligt, säger Lotta.

Hon är friidrottsledare för de yngre i klubben och sitter även med i friidrottssektionen. Lotta är också lagförälder i såväl friidrotten som i sonens fotbollslag.
– Utöver själva ledarbiten är det en del administrativt arbete med schema, gruppindelning, tävlingar. Som lagförälder gör man loppisschema och styr upp lite med försäljningar och så.

Hon har en son som sysslar med friidrott och en som håller på med fotboll. Men hon började engagera sig i föreningen redan innan de började och då i arbetet med motionsdagen.
– När barnen började ville jag hjälpa till och bidra med det jag kunde. Jag visste inte mycket om friidrott då och var avvaktande i början men har lärt mig på vägen.

Har du hunnit fundera över vad du ska göra på pengarna?
– Det man tänker spontant är att hitta på något kul med familjen. Kanske Liseberg. Nu är hela familjen involverad i klubben. Men engagemanget tar ändå en hel del tid, säger Lotta Olmarker.
Både Johan och Lotta understryker att stipendietet är en kul bonus. Båda engagerar sig för att det är kul, för sina barn och för att de får mycket glädje tillbaka.

Bjäre Nu har förgäves försökt att nå den tredje stipendiaten Bibbi Buhre från Båstads Ridklubb.

Om Skånes Idrottsledarstipendier
Sparbanksstiftelserna i Skåne vill tillsammans med RF-SISU Skåne uppmärksamma alla idrottsledare som engagerar ideellt i barn- och ungdomsidrotten i regionen. 250 stipendier delas ut efter att samtliga idrottsföreningar i Skåne haft möjlighet att nominera kandidater. Stipendiaten får 7 000 kr för sina goda ledarinsatser och dennes förening får 3 000 kr för fortsatt satsning på barn- och ungdomsverksamhet.


Bibbi Buhre från Båstads Ridklubb.