BÅSTAD 2021-04-30 KL. 15:08

Deras idé gav klirr i klasskassan

Av Peter Jakobsson

Natur & Miljöboken anordnar tillsammans med miljömärkningen Svanen och Håll Sverige Rent en årlig nationell klasstävling. Elever skickar in bidrag med idéer på saker man kan göra för att nå de Globala målen. Ett av de vinnande bidragen kom från elever på Strandängsskolan i Båstad.

Deras idé gav klirr i klasskassan
Nathalie Wastensson, Filippa Sjöö och Oscar Klonowski i klass 6 hade skapat det vinnande bidraget.

Natur & Miljöboken är en gåva till varje elev och har delats ut sedan 1993 i 260 kommuner runt om i Sverige. Materialet ska vara ett tidsbesparande och högkvalitativt sätt för skolan att nå LGR 11.s hållbarhetsmål.

Visionen med boken är att tidigt grundlägga mångvetenskaplig kunskap och förståelse hos nästa generation vuxna för miljö och hållbar utveckling. Fokus ligger på att plocka fram det bästa i varje barn och att få en generation svenskar som kan och vill bidra på miljö- och klimatområdet. Detta ska i sin tur gagna hela samhällsutvecklingen.
– Boken är en superbra hjälp för oss lärare i undervisningen, säger Sofia Bydal klasslärare i klass 6.

Varje år anordnas en nationell tävling och temat för i år var att skapa en uppfinning eller idé som kan hjälpa oss att nå de Globala målen till 2030. Bidragen var digitala, i form av filmer, sånger, bilder, konstverk och teckningar.

Bland alla tusentals bidrag som var med och tävlade fick ett av bidragen från Strandängsskolan i Båstad tredjeplats nationellt. Det var Nathalie Wastensson, Filippa Sjöö och Oscar Klonowski i klass 6 som hade skapat bidraget.

Det som de tävlade med var en maskin där man först valde hur stor matportion man ville ha och sedan när man ätit färdigt stoppar man in tallriken i maskinen och om det fanns rester kvar fick man betala. På så sätt skulle alla pushas att inte ta för mycket mat vilket leder till matsvinn om det sedan slängs.

Nathalie, Filippa och Oscar spelade in en video där de förklarade sin idé och skickade in till tävlingen. Detta föll juryn väl i smaken och klassen vann 1000 kronor till klasskassan och ett fint diplom till hela klassen.


Ur videon där alla tre turades om attt förklara sin idé. Här är det Filippa Sjöö som pratar.


Hur känns det?
– Kul! Men vi blev lite överraskade för det var ju så många bidrag som var med i tävlingen, säger Filippa.

Hur kom ni på idén?
– Vi hade lite olika idéer först och sedan slog vi ihop dem så blev det detta, säger Nathalie.

Skulle ni vilja att det fanns en sån maskin på riktigt?
– Ja, det skulle vara bra för matsvinnet behöver minska, säger Filippa.
– Vi skulle behöva en hemma för min lillebror är dålig på att äta upp, säger Oscar.

Vinsten var 1000 kr till klasskassan och hela klassen fick ett diplom.
– Hela klassen blev glada även om andras idéer inte vann. Priset går ju till hela klassen, förklarar Filippa.

Tävlingen var bara en av de olika aktiviteterna skolan gör inom hållbarhet. Tidigare hade de en hel vecka som präglades av hållbarhet på skolan.

Är det viktigt med hållbarhet och miljö?
– Alla saker som är dåligt för naturen räknas. Alla saker tillsammans blir det stora problemet, säger Filippa.

Text & foto: Peter Jakobsson