Av Peter Jakobsson
Till Båstads kommunfullmäktige hade Bo Wendt (BP) ställt en interpellation till kommunstyrelsens ordförande Johan Olsson Swanstein (M) angående projektet med renoveringen av Strandängsskolan. Hur kunde det bli som det blev? Vem är ansvarig? Vad händer nu? Frågorna var många och debatt hölls.
Strandängsskolan i Båstad skulle få en välbehövlig renovering vilken planerades och påbörjades. Sen gick det fort fel och renoveringarna drog ut på tiden och kostnaderna skenade. Entreprenören NCC flaggade för att projektet skulle kunna kosta upp till 390 miljoner och kommunen hade budgeterat 129 miljoner. Detta slog ned som en bomb då många inom politiken ansåg att de hade förts bakom ljuset. Den stora frågan blev: Hur kunde projektet gå så fel?
Revisionen lät EY göra en utredning av saken och de fastslog skarp kritik mot hur projektet skötts både från beställaren (kommunen) och entreprenören samt andra projektledare.
När politikerna i Båstad beslutade om anslagen till renoveringen så beslutades även att en styrgrupp skulle inrättas vilken skulle hålla koll på att renoveringsprojektet flöt på som önskat. När förseningarna och ökade kostnaderna var det ett faktum att styrgruppen aldrig hade haft något möte.
Bygget har redan pågått mycket längre än det först var planerat. Dyrare blir det också. Foto: Peter Jakobsson
Om det något havererade projektet samt bristen på styrning, rapportering, översikt och ansvar handlade interpellationen som Wendt ställde till Olson Swanstein.
Debatten höll på i en timme och det konstaterades på löpande band att saker inte gått bra i projektet. Oppositionen ville gärna peka på att de styrande brustit i sitt ansvar och borde ta på sig detta.
Det konstaterades att igångsättningsbeslutet för renoveringen togs med de planer och den budget som fanns då. Alla politikerna litade på de utredningarna och kalkylerna som då fanns.
– Kommunstyrelsens arbetsutskott har rätt att bevilja igångsättningstillståndet om anbud ryms inom den tilldelade budgeten, kommenterade Olsson Swanstein.
Ganska snabbt in i projektet som det visade sig att det inte gick så smidigt som tänkt. Mycket fick göras på annat sätt än planerat då byggnaderna inte var i det skick man trodde. Detta ledde till förseningar och ökade kostnader.
– Anbuden har inte varit rimliga och inte alls stämt med verkligheten, kommenterade Bo Wendt på kommunfullmäktige.
Bo Wendt (BP) riktar skarp kritik mot hela projektet och de som borde styrt det bättre. Som politiker har även han ett ansvar, även om han är i opposition.
Det debatterades om när olika personer skulle fått reda på problemen och de stora kostnadsökningarna. Vilka som borde rapporterat till vem, varför styrgruppen inte var verksam.
– Självklart ska verksamheterna rapportera till kommunstyrelsen när det förväntas budgetavvikelser i projekt, sa Olsson Swanstein.
Oppositionen lade fram att det kanske är kommunstyrelsens ansvar att se till att de är informerade.
– Ingen tycker att dessa överraskningar är tillfredställande eller acceptabla. Sen är det så att vi jobbar med en tillit till de som sköter projekten. Visar det sig dock att det går helt fel borde det informerats och vidtagits åtgärder, sa Olsson Swanstein.
Johan Olsson Swanstein (M) bröstar att det gått fel och att han och andra kunde och borde agerat annorlunda. Nu vill han dock se framåt och göra rätt på det som återstår.
Debatten handlade en stund om vem som skulle hållas ansvarig men sen sansade sig de flesta politikerna då de inser att de alla har ett ansvar.
– Det är tydligt att det varit en bristande kommunikation mellan kommunledning och tjänstemännen i detta projekt, konstaterade Bo Wendt.
Konklusionen blev att utredningen från EY visade på stora brister i projektet vilket både politiker och tjänstemän får ta till sig.
– Det finns inga helt felfria politiker eller människor. Alla har väl ambitionen att göra det bästa möjliga, men detta projekt har inte gått bra. Vi kan peka finger på varandra men det ger inte mycket. Jag tar mitt ansvar varje dag för denna kommun, och det kommer jag göra varje dag tills jag slutar som KSO. Så jag tänker inte stå och skvätta på varken tjänstemän eller andra. Detta handlar nu om vad vi ska göra framöver, förklarade Johan Olsson Swanstein.
Sen kom de konkreta frågorna kring vad som händer i projektet just nu. Olsson Swanstein svarade:
– Att vi behöver se över vår organisation är tydligt och det gör vi nu. Vi har beställt en utredning som ska ta reda på förutsättningarna att nu komma vidare utan ännu mer försening. När rapporten kommer till oss, vilket vi hoppas den gör i maj, ska vi se över hela projektet utifrån hur ser det ut på den platsen. Kan vi fortsätta på inriktningen vi har? kan vi fortsätta bygga på de byggnader vi har eller måste vi kanske bygga nytt?
– Den nya demografiska förändringen i hela Sverige visar att vi hade planerat för en överdimensionerad skola, så det ska också revideras.
– Nu ska vi se vad utredningen ger och sen ska ett nytt projekt upphandlas. Vi måste nu lägga all vår energi på framtiden och hur vi går vidare. Vi börjar så fort utredningen är på vårt bord.
På matsalens sida mot havet syns hur byggnaden kommer se ut när den är färdig, men det återstår mycket. Foto: Peter Jakobsson
Och vad händer då på skolan till dess?
– Etapp ett med kök och matsal jobbas det vidare med och det är tänkt att bli klart till skolavslutningen. Vad som händer sedan beror på utredningen och vad vi beslutar oss för, förklarade Johan Olsson Swanstein.
Flera politiker gick upp i talarstolen och hade åsikter om projektet. Hela debatten kring interpellationen som Strandängsskolan finns att se på webbsändningen från kommunfullmäktige som ligger på kommunens Facebook-sida.