Klik venligst
BÅSTAD 2022-07-30 KL. 07:30

”Det kommer gå ruskigt fort"

Av Erik Persson

Mellan den 5-7 augusti samlas världens bästa skateboardåkare i slalom, för att tävla nedför Hamngatan i Båstad. Evenemanget var tänkt att ursprungligen gå av stapeln 2020, och kan nu äntligen genomföras efter en pandemi bakom oss.

”Det kommer gå ruskigt fort
På bild från vänster, Viking Hadestrand och Fabian Björnstjerna. Foto: Ulf Johansson

I slutet av 2019 blev det bestämt att Båstad skulle få ett nytt världsmästerskap, i skateboardslalom. Ursprungligen var det tänkt att gå av stapeln i augusti 2020, men på grund av en pandemi, fick arrangörerna skjuta upp evenemanget två gånger.

– Förra sommaren såg möjligheterna bättre ut, men det fanns fortfarande för många nationaliteter som hade svårigheter med att resa, säger en av arrangörerna Mikael Hadestrand.

Mästerskapet arrangeras mitt i centrala Båstad, nedför Hamngatan och publik kommer att kunna beskåda extremsporten längs med trottoarerna. Detta innebär att Hamngatan kommer att vara avstängd för trafik.

Mikael Hadestrand, som är en av arrangörerna, kommer dessutom själv medverka i mästerskapet då han tillhör skateboardslalomens världselit.

– Som Göteborgare har jag besökt Båstad många gånger och länge haft en dröm om att tävla nedför Hamngatan. Gatan är nu dessutom helt nyasfalterad, så det kommer gå ruskigt fort.

– Vi uppskattar att ungefär 3-5000 människor kommer att besöka oss. Det kommer att bli en folkfest. Skateboardåkarna är bra på att skapa god stämning och vi kommer även att kunna visa alla resultaten på storbildsskärm, vilket gör det enkelt att följa och heja på.

Skateboard har idag blivit en allt mer erkänd sport i tävlingssammanhang, då man blev intagen som ny gren under det senaste Olympiska Spelen i Japan, 2021.

Det historiska framsteget har gjort mycket för sporten, och nu väntar alltså världsmästerskapet i slalomskateboard i Båstads hamn.

För mer information, besök arrangörernas hemsida wcsbs.com.