BÅSTAD 2023-09-25 KL. 06:00

Drop-in dop i Mariakyrkan

Av Carina Nilsson

Den 7 oktober kommer Svenska kyrkan i Båstad- Östra Karup att ordna ett drop-in dop i Mariakyrkan, för första gången.

– Vi vill prova nya saker och sänka tröskeln för människor att komma till oss, säger kyrkoherde Ann Lidgren.

Drop-in dop i Mariakyrkan
Kyrkoherde Ann Lidgren och förvaltningsassistent Evelin Senniksen visar några av dopklänningarna som man kan låna. Foto: Carina Nilsson

Idén om att ordna drop-in dop i Båstad väcktes i samband med att barndopet inte blev av för många familjer under pandemin.

– Jag ska snart döpa tre barn som alla hunnit bli två år, eftersom deras dop inte blev av under pandemin. I storstäderna är det vanligt med drop-in både för vigslar och dop och vi tänkte att vi kan prova det här också. Går det bra kanske vi gör det även till sommaren, säger Ann Lidgren.

Lördagen den 7 oktober håller Mariakyrkan alltså öppet för alla som vill komma för att döpa sina barn, eller sig själva, mellan klockan 11 - 15.

– Vi har några som vi vet kommer, det är några tonåringar som ska konfirmera sig – för att göra det behöver man vara döpt – och en vuxen person. Man kan döpa sig när som helst i livet, säger Ann Lidgren.

För kyrkan handlar det även om att göra det enklare för människor att delta i den verksamhet man bedriver.

– Många småbarnsföräldrar har ont om tid och många är lite ängsliga för dopet, det kan bli en stressfaktor. Men Jesus sade: låt barnen komma till mig, hindra dem inte. Och det är just det vi vill göra, vi vill ta bort hindren och sänka tröskeln för människor att komma till oss, säger Ann Lidgren.

Kyrkan ordnar allt för de som kommer till drop-in dopet. Man behöver inte anmäla sig eller boka utan det är bara att komma. Föräldrar som vill döpa sitt barn behöver inte heller vara medlemmar i Svenska kyrkan.

– Det finns dopklänningar att låna om man vill ha det och man får välja en egen psalm som ska spelas. Vi sköter själva ceremonin och efteråt bjuder vi på tårta och fika i församlingsgården för de som vill. Föräldrar eller vuxna som ska döpas behöver bara komma så ordnar vi resten.

Kyrkans drop-in dop kostar ingenting för de som vill delta.

– Dopet är en gåva och innebär att man blir medlem i Guds stora familj. För mig som har en gudstro känns det fint och tryggt att Gud finns med oss under hela livet, både i medgång och i motgång, säger Ann Lidgren.