Av Johan W Jönsson
Att bestämma något om sin framtid redan när man är 15 år är inte enkelt. Ändå måste valet då göras. Vad ska jag gå på gymnasiet? Tidningen mötte två nior på Strandängsskolan i Båstad som beskrev sina känslor.
– Många är osäkra och har inte hittat sin grej än. Det är en press att välja när man är 15 år, säger Ina Sivertsson, som dock själv är trygg i sitt val.
Den 15 februari ska gymnasievalet vara gjort för niondeklassare runt om i landet. Vilken skola och vilket program ska man välja? Ett viktigt val för framtiden för en ung människa.
Agnes Cecilia Arentsen har valt Bygg och anläggning på Valhall i Ängelholm som förstahandsval. På andra och tredjeplats finns restaurang och livsmedel på Valhall respektive Apelrydsskolan.
– Jag var och skuggade på Valhall och det hjälpte mig. Jag var på både på bygg och restaurang. Jag fick se hur det fungerade och tyckte att bygg verkade roligast, säger hon.
Agnes har alltid lagat mycket mat med sin mamma och moster. Hennes pappa är snickare och hon gillar att hjälpa till med olika renoveringsprojekt hemma och vill bygga sitt eget hus i framtiden.
Ina Sivertsson har valt Drottning Blanka i Helsingborg. Hon vet att hon vill gå på samhällsprogrammet och är säker på att komma in på sin utbildning. Därför är det svårt att göra fler val, menar hon.
– Jag har varit där på öppet hus och hälsat på. Drottning Blanka verkar vara en bra skola med bra lärare. Jag frågade eleverna där vad de tycker och det är det viktigaste för mig, säger hon.
– Man måste välja minst tre skolor, om man inte skulle komma in på sitt förstahandsval. Utbildningen är ganska vanlig, så jag får lägga till två skolor innan jag lämnar in min ansökan.
Era skolor är inte i Båstad, vill ni härifrån?
– Jag vill härifrån. Jag växte upp i en liten by i Laholm och bor nu i Östra Karup. Jag vill se något annat. Ängelholm är kanske inte jättestort men det känns tryggt och skolan är mysig, säger Agnes.
– Lite samma. Men på Akademi Båstad finns inte så mycket val som passar mig. Apelryd verkar bra men det kräver två bussar för mig att ta mig dit då jag bor i Torekov, berättar Ina.
Agnes Cecilia Arentsen och Ina Sivertsson i nian på Strandängsskolan berättar sina tankar kring gymnasievalet. Foto: Johan W Jönsson
Har det varit jobbigt att välja?
– Jag har tyckt att det varit jobbigt då jag haft svårt att bestämma vad som är roligast. Jag har lite problem att fokusera i skolan. Det var viktigt för mig att välja något praktiskt där jag rör på mig, säger Agnes.
– Att skugga var jättebra då jag fick möjlighet att se skolan, programmet och höra hur det är att vara där utifrån elevernas perspektiv. De pratade jättegott om skolan. Då blev det lättare, fortsätter hon.
Du då, Ina?
– Jag var väldigt inställd på att jag skulle gå på den skola och den inriktning jag valt. Det svåra för mig är att lägga in fler skolor då jag vet att jag kommer in och ska gå där.
Även Agnes är säker på att komma in. Hon har poäng så att det räcker med god marginal. De senaste åren har dessutom samtliga sökande kommit in på programmet, där hon ska bli ensam tjej.
– 29 killar och en tjej går där nu. Men det spelar ingen roll för mig. Det är fin gemenskap och alla hjälper alla. Det spelar ingen roll om man är tjej eller kille. Jag kan ha lättare att prata med killar.
Hur är känslan bland de andra niorna?
– Vissa har jättesvårt att välja och är väldigt osäkra. De tycker att mycket verkar roligt men de är osäkra på vilken linje och vilken skola de vill gå. Det är ett stort beslut att fatta, säger Agnes.
– Många tittar på vad deras kompisar ska gå. Det tycker jag är helt fel. Jag vill att mina kompisar sa välja det de vill gå. Vi kan fortsätta att hänga ändå och man får en möjlighet att träffa nya personer, säger Ina.
Både Agnes och Ina har haft full stöttning från sina föräldrar kring sina val. De menar dock att det finns föräldrar som sätter press på sina barn att välja en viss skola eller linje och att de inte vågar gå emot sin mamma och/eller pappa.
Vet man vad man själv vill när man är 15 år?
– Många vet det. Jag vet vad jag vill bli. Men många är också osäkra. Föräldrar ska vara med och guida och stötta men inte bestämma. Jag vill bli psykolog. Vi har alltid pratat mycket känslor i min familj. Alla ska kunna prata med någon, avslutar Ina.
Många vet vad de vill men många vet inte. At välja gymnasieskola och linje kan vara tift för en 15-åring, menar Ina Sivertsson och Agnes Cecilia Arentsen. Foto: Johan W Jönsson