BÅSTAD 2022-10-14 KL. 11:00

En afton för Cancerfonden på Solbacken

Av Johan W Jönsson

2017 anordnades ”En afton i Torekov” för att samla in pengar till Cancerfonden. Den 12 november återkommer evenemanget på Solbacken i Edenberga under namnet ”En afton för”. ”Denna gången ville jag inte låsa kvällen till en plats. Själva grejen är att samla in pengar till Cancerfonden”, säger initiativtagaren Marianne Strandberg.

En afton för Cancerfonden på Solbacken
EllaMay Bjurstedt, Alice Nilsson, Marianne Strandberg, Hilma Mattsson och Elsa Nilsson tycker alla att det känns viktigt att samla in pengar till Cancerfonden. Foto: Johan W Jönsson

Hon är textilslöjdslärare på Våxtorpsskolan och driver dessutom en dansstudio i Båstad. Under kvällen kommer Strandberg att ha hjälp av både skolelever, danselever, familj och vänner.
– Vi hade en vän som gick bort in cancer för fem år sedan. Det gick väldigt fort. Jag kände att jag inte bara ville sitta ner - jag ville göra något. Det var så kvällen kom till, säger Marianne.

Då var det restaurangeleverna på Apelrydsskolan i Båstad som gjorde maten. Nu är det nior från Våxtorpsskolan som fixar käket ihop med sin hemkunskapslärare Monica Nyberg.
– Det är samma koncept men på en annan plats. På biljetten får man middag, dansuppvisning med irländsk dans av mina danselever samt lite musikunderhållning.

Det kommer också att vara ett lotteri under kvällen dit lokala företag skänkt vinster. Även elever på Våxtorpsskolan har bidragit med vinster i form av bonader som skapats på textilslöjdslektionerna.
– Det är eleverna som gick i åttan förra läsåret och nu går i nian. Alla elever ville vara med och bidra till det här projektet. De är fantastiska!, säger Marianne.
– Företagen i närområdet har verkligen varit frikostiga. De har skänkt presentkort och paket. De har ställt upp på ett jättefint sätt, fortsätter hon.

Lisa Ljungberg från Sunne kommer spela piano och sjunga. En danselev kommer spela tvärflöjt. Dessutom ska skoleleven EllaMay Bjurstedt att sjunga en sång.
– Jag har inte riktigt bestämt mig än men jag tror att det blir ”Kärleksvisan” med Sarah Dawn Finer. Den är en fin ballad som känns passande, säger EllaMay.


Marianne Strandberg är lärare på Våxtorpsskolan och driver dessutom dansstudio i Båstad. Hon är initiativtagare för "En kväll för Cancerfonden". Foto: Johan W Jönsson


En afton för Torekov blev lyckad. Den gången samlades det in 35 000 kronor till Cancerfonden. Det trots att det var en betydligt mindre lokal än Solbacken.
– Vi var kanske 80 personer och i princip alla kände vår vän som gått bort. Det finns plats för 300. Så många blir vi nog inte men det är faktiskt redan 100 personer anmälda, säger Marianne.

Marianne började planera för evenemanget på allvar i somras. Hon har lagt ner ett stort arbete för att ro kvällen i hamn.
– Massor! Men det här är ett intresse jag har och i och med att jag har bra kontakter så är det ganska lätt för mig att ordna.

Mariannes elever Alice Nilsson, Hilma Mattsson, Elsa Nilsson och EllaMay Bjurstedt ser fram emot den 12 november.
– Det ska bli väldigt kul! Det är roligt att hitta på någonting utanför skolan tillsammans med sin lärare. Dessutom känns det som en fin grej, säger de.
– Alla känner någon eller vet någon som drabbats av cancer. Det känns som att man gör det här för deras skull och att det därför är extra viktigt, fortsätter eleverna.

Biljetter hittas på hemsidan enaftonfor.se. Där kan man även gå in om man vill sponsra. Biljetterna kostar 200 kronor. Allt överskott från kvällen går oavkortat till Cancerfonden.

Ska det här evenemanget vara återkommande?

– Absolut! Sedan om det blir femårsintervaller eller hur långt det blir mellan gångerna får vi se. Man är ganska trött efteråt, säger Marianne Strandberg.


Under kvällen blir det lotteri där det går att vinna priser från lokala företag samt bonader som elever på Våxtorpsskolan bidragit till. Foto: Johan W Jönsson