Klik venligst
BÅSTAD 2024-05-06 KL. 12:10

Etik och empati ska locka unga till kyrkan

Av Carina Nilsson

Ungdomshäng i himmelriket kallar Svenska kyrkan i Båstad sin nya ungdomssatsning.
– Kyrkan betydde jättemycket för oss när vi var unga. Vi behöver bry oss om insidan också, säger Åsa Egnér och Alma Rajaniemi som är ledare för den nya verksamheten.

Etik och empati ska locka unga till kyrkan
Åsa Egnér och Alma Rajaniemi kommer att hålla i den nya ungdomsverksamheten i Församlingsgården. Foto: Carina Nilsson

Åsa Egnér är präst i Båstad-Östra Karups församling och Alma Rajaniemi värdinna, kyrkvaktmästare och nu även ungdomsledare. Den 23 maj startar de en ny ungdomsverksamhet som riktar sig till tonåringar.

– Vi tänker att det i första hand ska vara en verksamhet för att fördjupa konfirmationen, och har bjudit in årets konfirmander, men de får gärna ta med sig en kompis, säger Åsa och fortsätter:

– När man är i 15-årsåldern så finns det kanske inte så mycket att göra. Man kommer inte in någonstans och hänger mycket på stan, men jag tror att många unga har ett behov av att prata om det som händer på insidan och att det behövs en plats där ungdomar kan träffas, säger Åsa.

För Alma är det inte så många år sedan hon själv konfirmerade sig och kyrkan betydde väldigt mycket för henne i tonåren.

– Jag var med i en ungdomsgrupp i Vejbystrand och vi som var med där hade ett väldigt bra häng. Vi åkte också på taizéresa till Frankrike där man träffade människor och vänner från hela världen.

Åsa växte upp i Båstad och har liknande erfarenheter från sin tonårstid.

– Församlingsgården var en väldigt viktig plats för mig, säger hon.

Men träffarna ska inte bara innehålla allvar och djupa samtal.

– Vi ska också spela spel, laga mat tillsammans och ha andakter. Vi kanske bjuder in föreläsare, det är lite öppet, säger Alma.

Träffarna kommer att vara en gång i månaden till att börja med och de håller till högst upp i församlingsgården med en fantastisk utsikt över Laholmsbukten. Det finns också ett litet kök där man kan laga mat.

– Vi vill skapa en plats där ungdomarna kan hänga och känner sig trygga. Vi ska kunna prata om svåra saker – allt från mobbing till klimatkrisen – men också ha roligt tillsammans. I kyrkan är vi bra på unga människor och vi står för både etik och empati, säger Åsa.