BÅSTAD 2022-07-31 KL. 08:00

Filmfestival med världspremiär

Av Erik Persson

Efter förra årets pandemi-påverkade 25 årsjubileum är det åter dags för den Lilla Filmfestivalen i Båstad att gå av stapeln. En festival som startades av Bo Widerberg 1996, och som idag har utvecklats till att bli en angelägenhet för hela landets filmälskare.

Filmfestival med världspremiär
På bild, delar av biografens filmföreningen inför årets Lilla Filmfestival. Foto: Erik Persson

Från början var festivalen endast avsedd för Bo Widerberg och hans vänner, men öppnades så småningom upp för allmänheten. Idag, har den vackra biografen, dess byggnad och omgivning vid torget i Båstad blivit ett plats där både lokalbefolkningen och filmstjärnorna kan mötas.

– Vi är en filmfestival för alla, där människor som besöker oss över hela året kan stå bredvid en regissör eller skådespelare i världsklass innan man går in i biografen. Det gör oss unika, och något vi värnat om – att alla ska känna sig välkomna, säger ägaren av biografen och likaså medlem i filmföreningen, Hannes Gerhard.

Som tradition kommer filmfestivalen alltid minst innehålla en av Widerbergs filmer, och i år visas två - Kvarteret Korpen och Elvira Madigan. Det kommer även att bjudas på världspremiär i form av dokumentären om Galenskaparna och After Shave, med självaste Claes Eriksson på plats.

Dessutom kommer det ges tillfälle för ett antal smygpremiärer, samt samtalet Visionen om svensk film – 60 år senare, där Ulf Bjereld med utgångspunkt från Bo Widerbergs bok från 1962, kommer att diskutera med bland andra Björn Runge, Marika Lagercrantz, Sanna Lenken, Kalle Boman och Sören Sommelius.

– Vi är en ideell förening och har trots det genom åren lyckats att bygga upp ett varumärke och nätverk där vi stolt kunnat välkomna väldigt välkända namn, inflikar Anki Santesson, styrelsemedlem.

– Antalet besökare i sommar har varit väldigt bra, så det känns lovande inför filmfestivalen. Det märks att folk har längtat efter att ses och se på bra filmer tillsammans. Men filmfestivalens syfte är inte bara att erbjuda publiken kvalitetsfilmer, utan att främst hålla Widerbergs minne levande, avslutar biografägaren Hannes Gerhard.