BÅSTAD 2022-08-09 KL. 16:00

Filmregissören fyllde biografen

Av Erik Persson

Under Lilla Filmfestivalen i Båstad gästade den internationellt hyllande och prisbelönte regissören Björn Runge, för att berätta om processen bakom filmatiseringen av Alex Schulmans bok, Bränn alla mina brev. Ett samtal som fyllde hela den charmiga biografen under lördagseftermiddagen.

Filmregissören fyllde biografen
Björn Runge fyllde biografen. Foto: Erik Persson

Alex Schulman, som också skulle varit en del av samtalet, testade tyvärr positivt för covid samma dag – vilket resulterade i mer utrymme åt regissören att ta publiken igenom filmens struktur, klippning och val av skådespelare.

– Att skapa en film tillsammans är verkligen en resa och som regissör kunde jag inte tänka mig några bättre medresenärer, säger Björn Runge.

Filmen som är baserad på Alex Schulmans bok ”Bränn alla mina brev”, bygger på en komplex kärlekshistoria som i filmen spelas utav välkända Bill Skarsgård, Asta August och Gustav Lindh i huvudrollerna.


På bild, Björn Runge under lördagseftermiddagen på Scala Biografen i Båstad. Foto: Erik Persson


Björn Runge som tidigare bland annat regisserat The Wife och Om jag vänder mig om, berättade på ett humoristiskt och detaljrikt sätt hur man arbetat bakom och framför kameran. Under samtalet kunde han även avslöja att delar av filmen spelats in på Bjäre.

– Jag tror många har en gammal, skev uppfattning om vem Alex Schulman är, vilket gör utmaningen att skapa en fascinerande film utav en väldigt bra bok ännu mer spännande, säger Björn Runge.

Mellan historierna bakom de olika besluten och dess övervägningar under filmens inspelning, visade man även scener ur filmen – där man både som glad amatör och mer insatt kunde uppleva de olika sekvenserna med Björn Runges egna ord på näthinnan.

– Under filmfestivalen har vi tänkt lika mycket på hur vi kan erbjuda en inblick i filmers skapande, som att förstås visa bra filmer, säger biografägaren Hannes Gerhard.

– Det var förstås olyckligt att Alex Schulman inte kunde medverka, men som tur i oturen var Björn väldigt generös med sin tid och engagemang. Det märktes bland besökarna när det gavs rum för frågor mot slutet av samtalet, avslutar biografägaren.


Foto: Erik Persson


Filmen Bränn alla min brev har premiär den 23 september senare i år.