BÅSTAD 2022-10-29 KL. 10:00

Filtar får värma frusna besökare

Av Carina Nilsson

Det kommer att vara kallare än vanligt i kyrkorna i Båstad och Östra Karup.

– Vi har köpt in filtar så att besökarna inte ska frysa, säger Peder Hörup som är ordförande i kyrkorådet för Båstad- Östra Karups församling.

Filtar får värma frusna besökare
I Mariakyrkan i Båstad och i Östra Karups kyrka finns det filtar för frusna besökare, eftersom man kommer att behöva ha kallare än normalt. Foto: Carina Nilsson

Det bundna elpriset som Båstad-Östra Karups församling har haft löper ut under hösten.

– Vi jobbar hårt för att spara energi nu. Lunds stift har haft en del utbildningar och vi har verkligen tänkt till på allt vad vi kan spara in på, säger Peder Hörup.

En av åtgärderna är att sänka värmen i lokalerna.

– Vi har dragit ner på temperaturen så det kommer vara mellan 18-20 grader i kyrkorna. Men vi har också köpt in filtar som besökarna kan låna så att ingen behöver sitta och frysa. Vi kan också sätta in värmefläktar på speciella platser, det är till exempel svårt för kantorerna att spela om de fryser om fingrarna, säger Peder Hörup.

Några planer på att stänga kyrkan finns inte än.

– Vi planerar för att hålla öppet men det är klart att det beror på vad som händer framöver med elpriset och även priset på gas. Vi har en del lokaler som värms med gas. Hittills har elen varit billigare i oktober än i september, men det känns som om allt kan hända.

Samtidigt jobbar kyrkan med energibesparing på alla fronter.

– Vi har en speciell energigrupp som jobbar med detta och i vissa fastigheter har vi redan gjort en besparing på mellan 30-50 procents energi. Det är också kyrkans mål att vi ska fasa ut fossila bränslen därför jobbar vi med frågan även på lång sikt, säger Peder Hörup.

Även Förslöv-Grevies församling har sänkt temperaturen i sina lokaler.

– Vi har bundet elpris fram till våren 2024, vilket vi är väldigt glada för. Men vi har ändå sänkt temperaturen ett par grader för att vi vill vara solidariska och hjälpa till att spara på elen. Vi håller också på att sätta upp solceller på våra fastigheter, säger kyrkoherde Anders Markehed.