”Fler blir engagerade i miljövänliga bruksvaror"
Av Erik Persson
Väveriet i Båstad har haft samma utgångspunkt sedan starten 1949 – att lokalt väva produkter av hög kvalitet utifrån tidlös design. Ett koncept som visat sig vara mer aktuellt än någonsin i dagens omdiskuterade konsumtionssamhälle.
Än idag vävs alla produkterna i det egna väveriet. Foto: Erik Persson
Under de senaste åren har hållbarheten kring företags produktion blivit allt mer omdiskuterad, då konsumenter börjat ställa mer krav på hållbarhet och kvalitet samtidigt som företag behövt anpassa sig till ett osäkrare världsläge kring transport -och materialkostnader.
Därför har det lokala Väveriet i Båstad under sommaren öppnat upp dörrarna till sin produktion för att ge kunder och besökare en inblick i hur man faktiskt skapar sina hellinneprodukter.
– Igår hade vi en besökare som innan vår guidade tur av väveriet, frågade när vi slutade väva i våra lokaler. Då kunde jag stolt berätta att vi fortfarande väver här sedan 1949, vilket gör oss till Sveriges äldsta hellinneväveri, säger ägaren Per Dahlqvist som idag drivit väveriet i 14 år.
På bild, Pär Dahlqvist. Foto: Erik Persson
Per Dahlvist berättar vidare om hur man fortsatt i grundaren Åke Holmströms anda, då inga avkall gjorts på kvaliteten under väveriets 70-åriga historia.
– Efter att Åke Holmströms mattväveri brann ner, bestämde han sig för att starta linväveriet i Boarp, 1949, mellan Båstad och Torekov. Det började med en liten vävsal, som så småningom behövdes byggas ut med en ny butiksdel, 1964. Ryktet hade spritt sig om de vackra linnetygerna och försäljningen bara fortsatte att öka.
– Än idag väver vi alla våra produkter i hellinne, något vi är enormt stolta över. Man skiljer nämligen på hel -och halvlinne och vi har alltid bara använt 100% rent lin i varpen. Rent lin ger ett unikt lyster som inte kan återfinnas i något annat material och som dessutom är väldigt slitstarkt, fortsätter Per Dahlqvist.
Per Dahlqvist förklarar vidare hur lin som material både är intressant för konsumenten, miljön och bygdens historia.
– Det har varit roligt att möta alla olika typer av människor under sommarens guidade turer. Flera har uttryck att man fastnat för hur något så traditionellt, kan vara så i tiden.
– För oss är det en självklarhet att behålla både all vävning och sömnad i Sverige. Det ger oss full kontroll över kvaliteten och möjlighet att väva efter beställningar. Vi ser också att fler kunder bli mer engagerade i miljövänliga bruksvaror och som uppskattar den lokala anknytningen.
– Vi ville under sommaren påminna de som inte trodde att textilbranschen längre existerade i Sverige, att vi faktiskt funnits här i över 70 år. Vi möter fortfarande kunder som besöker oss för första gången efter att ha bott på bygden i 30 år – men vi märker att dem blir färre!, avslutar ägaren av Väveriet i Båstad, Pär Dahlqvist, med ett leende.
Sommarens guidade turer äger rum tisdagar och torsdagar, klockan 14.00, fram till den 11 augusti.