BÅSTAD 2022-08-13 KL. 09:00

”Fler konsumenter avstår mellanhänder"

Av Erik Persson

Att kunna köpa färsk fisk i en svensk kuststad idag, är inte lika självklart som det en gång varit, beskriver den lokala fiskaren i Båstads hamn, Mikael Pålsson.
– Vanligtvis transporteras fisken som fångats längs Sveriges kuster till stora auktioner för att sedan säljas, paketeras och köras tillbaka till kuststäderna. Då känns inte den färska fisken särskilt färsk längre, säger han.

”Fler konsumenter avstår mellanhänder
Den lokala fiskaren, Mikael Pålsson, hjälper den sista kunden för dagen. Foto: Erik Persson

Precis smed nybakat bröd från ett bageri, vill fiskaren Mikael Pålsson sälja sin fisk direkt från fiskenätet utan några mellanhänder.
– Våra kunder gillar att se när vi anländer in i hamnen på morgonen. Vi fiskar på riktigt och är ute så gott som varje natt under de varma månaderna.

– Eftersom allt kan hända på havet, var vi lite sena här om dagen. Då stod folk och väntade otåligt, fortsätter Mikael Pålsson skämtsamt.


På bild, Mikael Pålsson. Foto: Erik Persson


Men så har det inte alltid varit. Mikael som arbetat inom fiskenäringen sedan 1987, har sett branschen förändras genom åren – både bland kunderna och yrkesfiskarna.
– Lyckligtvis har många fler människor idag blivit mer medvetna om nackdelar kring transportkedjor och hur de påverkar varan och miljön. Det har stärkt oss, då vi alltid fiskat lokalt i Laholmsbukten.

Trots det väljer fortfarande många fiskare att skicka sin fångst till auktioner av finansiella och logistiska skäl. Miljön tar skada och den färska fisken känns inte särskilt färsk längre efter flera dagars transport.
– För att skilja oss från dem, valde vi tidigt att prioritera försäljningen direkt mot kund. Det har emellanåt varit mer finansiellt riskabelt under åren, men har också visat sig vara mer långsiktigt hållbart nu när fler konsumenter börjat avstå mellanhänder.

– När jag började var vi totalt sexton stycken fiskebåtar i hamnen, och idag är vi bara två kvar som fortfarande har tillstånd och är aktiva. Det är skrämmande, men ger mig också mer energi till att fortsätta.

Pandemin innebar att fler började laga mer mat i sina hem, något som märkts hos den lokala fiskaren.
– Vi såg absolut en effekt av att fler började unna sig bättre råvaror under pandemin. Många nya kunder har uttryckt värdet av bra kvalitet, när man väl smakat riktigt färsk fisk. Sen har vi våra härliga stammisar som kan handla tre, fyra gånger i veckan. Oavsett är alla lika välkomna hos oss, avslutar Mikael efter att ha hjälpt sin sista kund för dagen.


"Våra kunder gillar att se när vi anländer in i hamnen på morgonen". Foto: Erik Persson