BÅSTAD 2023-05-23 KL. 15:13

Flera robotgräsklippare stulna i Båstad

Av Peter Jakobsson

Flera robotgräsklippare stulna i Båstad
Flera robotgräsklippare stals på kort tid i Båstad. Foto: Peter Jakobsson

Under bara några dygn stals det fyra robotgräsklippare på olika adresser i Båstad. Tre av stölderna skedde i Hemmeslöv där det på två stället stals både klippare och laddningsstation.
De exakta tiderna finns ej för alla stölder men de skedde på nätterna mellan den 18:e och 23:e maj. Flera av robotarna var av märket Husqvarna och den värdefullaste hade ett värde av över 40 000 kronor.

Stölder av robotgräsklippare är ganska ovanliga.
– Det sker då och då men det är ovanligt med fyra stölder på kort tid. Kan nog vara någon som verkligen varit ute efter robotgräsklippare. Om det är lokala tjuvar eller personer utifrån går inte att säga, berättar kommunpolis Sara Merbom.

Inga direkta spår har lämnats vid stölderna.
– Det finns inget i nuläget som gör att vi kan vidare med någon förundersökning men skulle någon komma in med intressanta uppgifter så kan vi återuppta fallen, säger Sara Merbom.

Robotgräsklippare, precis som andra trädgårdsverktyg som till exempel motorsågar, är väldigt lika varandra så att återfinna just ett stulet exemplar kräver lite av ägarna.
– Fota av serienummer och/eller andra ID-nummer som finns på maskinerna. Hittar vi sedan misstänkt stöldgods så kan vi få direkta träffar från stölder om vi har ID-nummer, säger Sara Merbom.

Ett tips för att skydda sin robot från stöld kan vara att göra den lite unik.
– Man kan ju måla den så den sticker ut och är lätt att identifiera, säger Sara.