Klik venligst
BÅSTAD 2021-10-10 KL. 11:15

”Flickorna i Båstad” försvinner från Spotify

Av Peter Jakobsson

Låten ”Flickorna i Båstad” av den populära gruppen Hov1 släpptes i juli och har legat på strömningstjänsterna sedan dess. Nu är den borttagen från Spotify.

”Flickorna i Båstad” försvinner från Spotify
Foto: Pressbild


Texten i låten som till vissa delar är problematisk på flera sätt, bland annat med tanke på synen på kvinnor generellt och speciellt från Båstad, är dock inte anledningen att den är bortplockad.

Anledningen är att bandets skivbolag utreder en sampling som finns i låten.
”Vi har tagit ner låten för den innehöll en sampling som vi behövde cleara. Det är inte märkligare än så”, skriver Henrik Hansson på Universal i ett sms till TT.

Låten som Hov1:s Flickorna i Båstad samplat en bit från heter Lovers carvings och släpptes 2009 av brittiska artisten Bibio.

Låten blev omskriven när krönikören Essy Klingberg i Expressen skrev en krönika med rubriken ”Det här är hiphopen som ni borde skydda era barn ifrån”.

Hov1 består av Noel Flike, Ludwig Kronstrand, Dante Lindhe och Axel Liljefors Jansson och gruppen släppte sin första singel ”Hur kan du säga saker” 2015. Bandets senaste album, ”Montague”, släpptes i januari 2020.

Gruppen uppträdde på Summer On i Båstad 2019. En festival som blev inställd både 2020 och 2021. Inför 2022 ser det ljusare ut att kunna genomföra den. Om Hov1 återvänder återstår att se.