Klik venligst
BÅSTAD 2024-06-14 KL. 15:50

Giffens minifans ”Ultras” fick en egen läktare

Av Peter Jakobsson

De är 30 – 45 kids som troget hejjar på Giffens herrar när de spelar match. I två timmar kan de stå och sjunga ramsor och spelarna tycker det är härligt. För att uppmärksamma minifansen fick de nu en egen läktare vid planen i Båstad.

Giffens minifans ”Ultras” fick en egen läktare
Ultras hejjar på läktaren de fått men det var ingen match idag utan de bara tränade lite. Läktaren fungerade och höll bra. Foto: Peter Jakobsson

När Båstads Gifs herrar spelar match är det ett gäng juniorer som samlas för att heja på. De har blivit fler och fler och mer och mer ihärdiga. Med trumma, tutor, flaggor, megafon och nästan ostoppbara stämband håller de i gång under hela matcherna med ramsor och hejarop.

– De sjunger hela tiden, är igång nästan nonstop i två timmar, säger Anette Eriksson, klubbchef på Båstads Gif.

Klacken med minifansen kallar sig Ultras och är uppskattade av spelarna.

– De märks verkligen av oss på plan och det blir roligare att spela. Man längtar nu till hemmamatcherna där Ultras är som mest aktiva, säger Jonathan Larsson som är målvakt i herrlaget.

Scott ser till att utsmycka läktaren med klistermärken så det inte råder något tvivel om vems läktaren är. Foto: Peter Jakobsson

På hemmamatcherna är de som flest, runt 40-50 personer men nu har de även börjat åka till vissa bortamatcher. Senast var de i Förslöv och hejjade fram sitt favoritlag till seger.

– Visst hjälper det till med Ultras för vi blir taggade på ett extra sätt. Man får se till att vara vaken direkt på matcherna, säger Jonathan och tillägger.

– Resterande publik verkar också gilla det. Hela stämningen höjs.

Ultras hejjar och jublar. Giffens målvakt Jonathan Larssson tycker om vad han hör. Foto: Peter Jakobsson

På hemmaplanen har även Ultras fått en stor banderoll med texten ”GIFFEN ULTRAS”.

– Det var alla i herrlaget som la in lite för att fixa en banderoll till killarna, säger Jonathan.

En stor banderoll har de också fått. Ingen ska missa vilka det är som hejjar fram Giffen under matcherna. Foto: Peter Jakobsson

Minifansen har verkligen gjort intryck med sitt ihärdiga hejjande. Tanken kom då att de skulle få en egen läktare att vara på. Driftiga personer i klubben såg till att det blev av. NP Nilsson sponsrade med material och några händiga personer snickrade ihop läktaren.

– Det är coolt med egen läktare och den är väldigt fin, säger Tage Lundberg som är frivillig klackledare för Ultras så länge hans stämband håller.

När tidningen träffar delar av Ultras har de inte invigt läktaren på någon match än, det blir i nästa vecka. Men nu passar de på att utsmycka den med klistermärken och träna på ramsorna.

”Kämpa Båstad! In med bollen! Hej hej!”

”Viii är Båstad från Skåne! Viii är svart-vita bröder!”

”Vi älskar Giffen!” klapp klapp klapp ”Vi älskar Giffen!”

Tage brukar vara klackledare tills stämbanden tar slut. Foto: Peter Jakobsson

Läktaren höll för kidsens hoppande och barnens stämmor hörs långt. Denna dag var det inga som spelade så förbipasserande undrade nog vad som var på gång på Giffens miniläktare.

– Vi gillar också ramsan ”VI VANN IGEN!”, säger Scott Falk.

Det är nämligen så att nästan alla matcherna som Ultras varit med på har Giffen vunnit. Jonathan fattar att det gäller att prestera till vinst så klacken får sjunga ramsan.

– Haha! Ja, det sätter ju lite press på oss att se till att vinna, säger Jonathan.

När det blir mål brukar spelarna komma till Ultras och blir då omfamnade av de hejjande supportrarna. Foto: Peter Jakobsson

En regel som Ultras följer är att man hejar på sitt eget lag, inte hoppar på eller häcklar motståndarna.

– Det håller de väldigt bra, säger Jonathan.

Just nu är det bara killar i Ultras men tjejer är välkomna.

– Alla som gillar Giffen är välkomna att vara med, säger Scott.

Nu ser grabbarna fram mot nästa hemmamatch då de får inviga läktaren på riktigt. Jonathan och de andra herrarna i laget vet att det gäller att vinna.

– Det är mäktigt med Ultras i ryggen under match. Vi ska göra allt vi kan för att vinna, det lovar jag, säger Jonathan.