BÅSTAD 2022-11-14 KL. 06:00

Händiga män botar ensamhet

Av Carina Nilsson

I en liten källarlokal i Båstad fixar händiga män allt från slöa knivar till egna fågelholkar. Men det är den sociala biten som är viktigast i SPF:s hobbyverkstad.

Händiga män botar ensamhet
Per Axel, Bengt och Jan uppskattar gemenskapen i hobbyverkstaden. Foto: Carina Nilsson

Att kliva in i SPF:s hobbyverkstad i en liten källarlokal i Båstad är nästan som att komma in i tomtens julverkstad. Här fixar händiga män allt från trasiga ljusstakar till slöa knivar. Men det finns också plats för större projekt som en träskulptur, fågelholkar eller egna sällskapsspel.

Trots det är syftet med verkstaden ett helt annat – nämligen att motverka ensamhet.
– Ensamhet är en folksjukdom idag, och SPF jobbar på många olika sätt för att motarbeta detta. Det här blir en träffpunkt både för oss som gillar att vara här och jobba praktiskt, men också för dem som kommer hit och vill ha hjälp med olika saker. För många män är det lättare att umgås om man gör någonting och inte bara pratar, säger Per Axel Linder.

Per Axel är kontaktperson för hobbyverkstaden och idag har han sällskap av Bengt Ling och Jan Wallin som båda är flitiga besökare i hobbyverkstaden.


Bengt Lings barnbarn är med i scouterna men saknade en kniv. Bengt fixade en och har precis satt fast skaftet. Foto: Carina Nilsson


Bengt har tidigare varit snickare och har en egen verkstad hemma.
– Men att gå ”ena hemma” är inte så kul. Då är det roligare att komma hit och kunna prata lite under tiden som man arbetar, säger han.

Bengt har precis limmat ihop en kniv som hans barnbarn ska få.
– Han är med i scouterna men saknade en kniv, så jag har gjort en till honom, säger han.

Trion snickrar inte bara till sig själva utan hjälper även andra med att laga saker och slipa knivar exempelvis.
– Nu inför julen är det många som har adventsljusstakar som inte fungerar. Det brukar vi kunna hjälpa till med. Vi kan också slipa knivar, vi har många äldre damer som gärna vill ha hjälp med det, säger Per Axel.
– Då brukar vi säga att första gången kostar det ingenting, andra gången kostar det en påse bullar. Det gör vi för att vi vill att folk ska komma hit och att verkstaden ska fungera som en träffpunkt. Vi behöver det här sociala och småpratet i vardagen, särskilt som äldre då fler blir ensamma, säger Jan Wallin.


Ibland blir det lite julpyssel. Foto: Carina Nilsson


SPF står för lokalhyran men det kostar ingenting att varken jobba i verkstaden eller att få hjälp med enklare lagningar. I hobbyverkstaden har de mängder av redskap och maskiner som kan fixa det mesta.
– Vi har en spargris där den som vill kan lägga en slant, men det är frivilligt och man betalar efter förmåga. Pengarna vi får in går till saker som vi behöver köpa efterhand som lim och lack, säger Per Axel.

Hobbyverkstaden är i första hand till för SPF:s medlemmar, men alla som vill är välkomna att prova på.
– Det är egentligen det vi vill allra mest – att folk ska komma hit och jobba och umgås. Vi finns här och kan hjälpa till. Många gånger kanske man bara ska göra en enkel lagning men man har inte plats hemma eller man har inga grejor. Då ska man komma hit, säger Per Axel.