BÅSTAD 2023-02-08 KL. 10:32

Handlarpar jubilerar i Båstad

Av Carina Nilsson

I år är det tio år sedan Marcus och Titti Liffner tog över Ica-butiken vid Lyckantorget i Båstad. Det kommer de att fira under hela februari.
– Vi fick möjlighet att ta över en större butik och flyttade till Båstad mitt i livet. Vi har inte ångrat oss en sekund, säger paret som också träffades i en Ica-butik.

Handlarpar jubilerar i Båstad
Titti och Marcus 10-årsjubilerar i Båstad i år och firar det under hela februari. Foto: Cornelia Johansson

Marcus var bara 13 år när han började jobba extra i en Vivo-butik i Södertälje.
– Jag tyckte det var ett roligt jobb redan då, det händer mycket och det är snabba puckar, säger han.

Marcus började sedan på Ica och såg möjligheten att kunna utvecklas och gå vidare inom organisationen genom olika internutbildningar.

Han bytte jobb några gånger och när han kom till Ica i skånska Löddeköpinge fanns det en väldigt speciell person som jobbade där.
– Ja, vi träffades på jobbet, säger Titti.

Efter att ha drivit två olika Ica-butiker i Skåne fick de möjligheten att ta över Ica i Båstad.
– Vi såg det som en stor chans att kunna ta över och utveckla en större butik. Men det var för långt att pendla från södra Skåne, så vi bestämde oss för att flytta. Det var ett stort steg, men vår son skulle börja gymnasiet så det var ett tillfälle i och med att han skulle byta skola.


Titti och Marcus Liffner tycker att den största utmaningen med att driva Ica i Båstad är den stora säsongsvariationen. Foto: Cornelia Johansson


Familjen slog sig ner i Båstad och de kände ett stort stöd redan från början.
– Andra företagare, Båstad turism och näringsliv, och egentligen hela näringslivet här på Bjäre, var väldigt välkomnande och hjälpsamma. Det var guld värt i början, säger Marcus.
– Vår dotter rider och håller på med hästar, då lärde vi känna lite folk där, vi har trivts jättebra sedan vi kom till Bjärehalvön, säger Titti.

Den största utmaningen med att driva butiken i Båstad är att säsongsvariationen är så stor.
– Vi har många fler kunder under sommaren och det är en utmaning att kunna planera och få ihop logistiken utan att öka lokalytan. Men vi har väldigt duktiga anställda och vi jobbar hårt för att det ska fungera, säger Marcus.
– Vi är runt 60 anställda året om men förra sommaren ökade vi till över 100 anställda. Vi har långa öppettider alla dagar i veckan, och det kräver mycket personal, säger Titti.

I butiken styckar de själva och de har även egen delikatessdisk och kallskänk.


Under hela februari firar man i butiken med personal och kunder. Foto: Cornelia Johansson


– Som gammal styckare ligger det mig varmt om hjärtat att vi gör detta själva i butiken och kan stå för kvaliteten, säger Marcus.

De har också anställt kockar som jobbar med catering och matlådor.
– Matlådorna är populära som lunchlådor och många pensionärer köper dem i stället för att laga själv. Maten smakar verkligen hemlagad. Dessutom gör det att vi kan ta vara på mycket mat som annars hade blivit svinn, säger Titti.

Den största utmaningen för butiken nu är att så gott som alla hushåll har fått mindre pengar i plånboken.
– Kundernas köpbeteende har ändrats, fler handlar bara det som är på extrapris till exempel. Vi har inte heller kunnat ta ut hela kostnadsökningen mot kunden samtidigt som våra egna kostnader har ökat. Det är tufft för alla just nu, säger Marcus.
– Många hushåll handlar på ett mer planerat sätt. Det positiva med det är att det blir mindre svinn vilket är bra för miljön. Det allra sista som blir över kommer även det till nytta, det får grisarna på Ernst interiör. De äter allt utom röd paprika – ingen vet varför men de ratar verkligen den, säger Titti.

Tioårsjubileet kommer att firas under hela februari med olika evenemang för personalen och erbjudanden till kunderna. Titti och Marcus ser fram emot minst tio år till med sin butik.
– Ja, absolut, vi trivs så bra med det vi gör och vi kommer att fortsätta jobba med att utveckla och förnya butiken, säger de.